Αμερικανός πρέσβης: Δεν πιέσαμε τη Βουλγαρία να αγοράσει τα F-16



Φεβρουάριος 4, 2019. 09:05

«Δεν υπήρξε ποτέ πίεση στη Βουλγαρία για την επιλογή των μαχητικών αεροσκαφών F-16», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Έρικ Ρούμπιν στη βουλγαρική ραδιοτηλεόραση, όταν αποφασίστηκε από το κοινοβούλιο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών για τη βουλγαρική πολεμική αεροπορία.


«Είναι μια κυρίαρχη βουλγαρική απόφαση, η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, εταίρος και σύμμαχος μας, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ίδια η Βουλγαρία παίρνει μόνη της, αποφάσεις. Δεν διστάζουμε, ωστόσο, να πούμε ότι το F-16 είναι το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος για τη Βουλγαρία. Πιστεύουμε ότι η απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μαζί μας είναι η σωστή απόφαση, την επικροτούμε, αλλά ποτέ δεν ασκήθηκε πίεση», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, απαντώντας εμμέσως σε αναφορές ότι οι Αμερικανοί πιέζουν τη βουλγαρική κυβέρνηση για την αγορά αεροσκαφών από την αμερικανική εταιρεία.


Ο Έρικ Ρούμπιν τόνισε ότι το F-16 Block 70 που ενδιαφέρεται η Βουλγαρία είναι ένα νέο και εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος. 

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν το βλέπουμε να πετάει ακόμη, είναι το καλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο. Η γραμμή παραγωγής στη Νότια Καρολίνα έχει πλέον ολοκληρωθεί θα αρχίσει να παράγεται το F-16 Block 70. Εκτός από τη Βουλγαρία, αυτός ο τύπος αεροσκάφους έχει παραγγελθεί από τη Σλοβακία και από άλλες χώρες, αποκάλυψε ο Αμερικανός πρέσβης.


Η τελική τιμή θα καθορισθεί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κατέληξε ο πρέσβης.


trud.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr