Ο Ζόραν Ζάεφ για ‘μακεδονική’ γλώσσα στην Ελλάδα



Μάρτιος 20, 2019. 22:33

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘MIA”, αναφέρθηκε,  μεταξύ των άλλων, στο ζήτημα της ‘μακεδονικής’ γλώσσας με αφορμή τις αντιδράσεις στην Ελλάδα.



Δημοσιογράφος: «Έχετε κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την ανησυχία που παρουσιάστηκε με τη χρήση ή όχι της λέξης «Μακεδονικής» γλώσσας στον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας; Υπήρξαν πολλές έντονες αντιδράσεις, ποια είναι η εξήγησή σας;»


Ζόραν Ζάεφ: 

«Η συμφωνία είναι σαφής. Και αν ακολουθήσουμε το πνεύμα της φιλίας είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί.
Πρώτον είναι το γεγονός ότι η γλώσσα μας είναι μακεδονική, γίνεται αποδεκτό από τη συμφωνία. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών. Επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός. Είναι επίσης η γλώσσα όλων των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και στο εξωτερικό.
Αλλά, είναι διαφορετική από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και  τις παραδόσεις τους. Διαφοροποιείται.
Και στο πνεύμα της καλής γειτονίας και στην οικοδόμηση φιλίας, θα πρέπει να έχουμε κατανόηση αυτών των θεμάτων.
Αυτό ο υπουργός Ντιμίτροφ το διευκρίνισε  και τελικά είπε – τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που φέρουμε μέσα μας, στο στήθος, κανείς δεν μπορεί να τα αλλάξει».


Δημοσιογράφος: Υπάρχει πρόβλημα να πούμε ότι εκεί μιλούν μακεδονικά;


Ζόραν Ζάεφ: «Είναι σωστό αυτό να το σχολιάσει η Ελλάδα. Μια απροσεξία μας, θα μπορούσε να προκαλέσει δύσκολη κατάσταση γιατί έχουμε μια σαφή και ακριβή συμφωνία  ότι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να πιστέψουμε  σε αυτήν και προσεκτικά να εφαρμοσθεί και μετά από αυτό οι πολίτες των δύο χωρών. Έτσι, το αφήνω αυτό για την Ελλάδα να το σχολιάσει. Έχουν τον δικό τους τρόπο να το δουλέψουν, τους σεβόμαστε, είναι στρατηγικοί μας εταίροι».



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr