Ο Ράμα αναζητά μοντέλο ‘Σένγκεν’ για Κόσοβο, Σκόπια και Μαυροβούνιο




Μάρτιος 14, 2019. 19:40

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υποσχέθηκε να  εφαρμόσει το «πρότυπο Σένγκεν» με τη Βόρεια Μακεδονία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και  όχι μόνο με το Κοσσυφοπέδιο, γράφει η σερβική  ‘Βέτσερνι Νόβοστι’.



Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επισκέφθηκε επίσημα τα Τίρανα, ο Ράμα  τόνισε ότι αργά ή γρήγορα ‘οι πολίτες θα μετακινούνται μεταξύ των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας χωρίς φραγμούς’.


«Το μοντέλο Σένγκεν θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την περιοχή με το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, με την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες της περιοχής να τεθούν σε αυτή τη διαδικασία. Τα σύνορά μας πρέπει να γίνουν αποδεκτά ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Ράμα.


«Αυτό που χρειάζεται να κάνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί να μην το  κάνουμε μεταξύ μας σήμερα και όχι αύριο. Αργά η γρήγορα θα δώσουμε στους πολίτες την ευκαιρία να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη χώρα μας χωρίς εμπόδια, χωρίς ελέγχους, χωρίς  πρόβλημα, όπως κάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.


Πρόσθεσε ότι η Αλβανία έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία με το Κοσσυφοπέδιο, και δυστυχώς αυτή παρερμηνεύθηκε.


«Όταν μιλήσαμε για το σχεδιασμό Σένγκεν με το Κοσσυφοπέδιο αμέσως παρερμηνεύθηκε, αλλά λέω ότι τώρα πρέπει να το προχωρήσουμε με άλλες χώρες της περιοχής. Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή».


Σύμφωνα με τον Ράμα, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζάεφ, κατέληξαν σε συμφωνία για τη θέσπιση κοινής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και  της Αλβανίας.


novosti.rs


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr