Sitel: Ο Μπόλαρης είναι αισιόδοξος ότι τα βιβλία του επόμενου έτους δεν θα περιέχουν ρεβιζιονισμό και αλυτρωτισμό



Μάρτιος 26, 2019. 17:39

Σκόπια.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως  μπορούν να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι το επόμενο έτος τα σχολικά βιβλία δεν θα περιέχουν αλυτρωτισμό και ρεβιζιονισμό», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μάρκος Μπόλαρης, σύμφωνα με το κανάλι των Σκοπίων, Σίτελ.


Ο Μπόλαρης ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στην Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Βόρειας Μακεδονίας - Ελλάδας, προέβη στις δηλώσεις αυτές στο ράδιο «Πρακτορείο FM», όπως αναφέρει το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων σε ρεπορτάζ του ‘MIA’ από την Αθήνα.


Ο Μπόλαρης διευκρίνισε ότι ίσως η υλοποίηση να μην είναι 100 τοις εκατό λόγω της σύντομης χρονικής περιόδου, αλλά πρόσθεσε ότι στη νέα σχολική χρονιά τα βιβλία θα είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη-μέλη.


Για την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα Σκόπια, ο Μπόλαρης αναφέρει ότι οι συνομιλίες ήταν με καλές προθέσεις και ότι υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να ξεπερασθούν επειδή κατά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε  μια «αντι-επιστημονική, αντι-ακαδημαϊκή, αντι-ιστορική προπαγάνδα που δημιούργησε μια ιδεολογία».


«Εφόσον κάποιος έχει την ποιότητα να πει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν βασίζεται σε γεγονότα, δεν τεκμηριώνεται από ιστορικές πηγές, μπορεί να προχωρήσει.


Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι συνομιλίες πάνω στις οποίες στηρίζονται  οι σχέσεις,  τόσο  η συνεργασία των δύο χωρών και η φιλία των δύο λαών,  βασίζονται σε αντικειμενικά και διεθνώς αποδεκτά γεγονότα και πηγές.


Αυτό είναι το όπλο με το οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες και ως εκ τούτου μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα», λέει ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.


Ο Μπόλαρης διευκρίνισε ότι με δεδομένο αυτό, η Ελλάδα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 40 χρόνια, τα ελληνικά σχολικά βιβλία έχουν περάσει πολλές φορές από κόσκινο και (δόθηκαν)  λύσεις «έτσι ώστε να μην υπάρχουν αλλοτριωτικές καταγγελίες από καμία κατεύθυνση».


«Επομένως, είναι πολύ  δύσκολο να βρεθεί, λέω ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικοί ή ρεβιζιονιστικοί ισχυρισμοί στα βιβλία μας. Αλλά είμαστε ανοιχτοί αν θέλουν να μας δώσουν κάποια παρατήρηση, εδώ μιλάμε για αυτό.  Αλλά, θα συζητήσουμε βάσει των ακαδημαϊκών, επιστημονικών, ιστορικών αληθειών, όπως αναγνωρίζονται διεθνώς από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι η συμφωνία μας», είπε ο Μπόλαρης στη συνέντευξη.


Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής των Σκοπίων, πρέσβης Βίκτορ Γκάμπερ, δήλωσε χθες ότι κατά τη διήμερη δεύτερη συνάντηση της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής για τα Ιστορικά, Εκπαιδευτικά και Αρχαιολογικά Θέματα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας που έλαβε χώρα στα Σκόπια το περασμένο Σαββατοκύριακο, έγινε προσέγγιση των στάσεων όσον αφορά τις έννοιες και των δύο πλευρών, και προσδιορίσθηκε η δυναμική των επόμενων συνεδριάσεων.


Εξετάστηκαν τα βιβλία για την ιστορία και τη γεωγραφία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Κατά τις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις στα κείμενα και θα πρέπει να προσαρμοσθούν σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με βάση τις αρχές και τους στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου  της Ευρώπης για τα θέματα αυτά.


Η επόμενη συνάντηση της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής έχει προγραμματισθεί για τις 12 και 13 Απριλίου στην Αθήνα.


sitel.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr