Tass: Ο Ερντογάν δεν υποστηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί



Μάρτιος 19, 2019. 21:38

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν υποστηρίζει την ιδέα να μετατραπεί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.


«Τώρα οι προσευχές πραγματοποιούνται σε ένα ξεχωριστό τμήμα της Αγίας Σοφίας, ο χώρος αυτός  μπορεί να διευρυνθεί, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά τι θα προσφέρει; Υπάρχουν συνέπειες και μπορεί να είναι σοβαρές.

»Μήπως όσοι ζητούν να μετατραπεί ο καθεδρικός ναός σε τζαμί, σκέφτονται τι θα μπορούσε να συμβεί στα τζαμιά μας που βρίσκονται σε διάφορες χώρες του κόσμου;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.


Υπενθυμίζεται- συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα- ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι το σημαντικότερο μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
 Χτίστηκε από το 532 έως το 537 με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ο οποίος αποφάσισε να διαιωνίσει τη δόξα της Κωνσταντινούπολης, καθώς η πόλη απλώθηκε στη συνέχεια στις ακτές του Βοσπόρου.


Σύμφωνα με το μύθο, το σχέδιο για την κατασκευή του καθεδρικού ναού ο Ιουστινιανός είπε ότι του το είπε στο όνειρο ένας άγγελος. Ο αυτοκράτορας ονειρευόταν να μην υπάρχει στον κόσμο άλλος ναός που να συγκρίνεται με αυτόν και μάλιστα είχε προγραμματίσει να φτιάξει το δάπεδο με χρυσές ράβδους.
Από το 1453 με την άλωση της Πόλης έγινε τζαμί. Το 1935 η Αγία Σοφία έγινε Μουσείο.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr