Σκόπια: Τρεις καθηγητές στον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία της χώρας



Απρίλιος 1, 2019. 19:17
Η προεκλογική εκστρατεία για τις έκτες προεδρικές εκλογές ξεκίνησαν σήμερα. Στην προεκλογική μάχη για τον νέο αρχηγό του κράτους, τρεις δυνάμεις θα μετρηθούν από τρεις καθηγητές με αξιοζήλευτες βιογραφίες και υψηλή φήμη στη νοτιοσλαβική κοινωνία.



Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα


Η Γκορντάνα  Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα είναι ακομμάτιστη υποψήφια, αλλά με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE και του «Συνασπισμού για τη Βελτίωση της Μακεδονίας».
 Η προεκλογική της εκστρατεία έχει το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τη Μακεδονία, η πατρίδα καλεί!».


Ξεκίνησε από την Οχρίδα, την πατρίδα της και ανακοίνωσε μια σκληρή, ασυμβίβαστη αλλά δίκαιη και δημοκρατική μάχη στην προσπάθεια να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. 

Η ίδια πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έφερε θετική αλλαγή και δικαιοσύνη στη Μακεδονία, αλλά για άλλη μια φορά υπέγραψε μια επιβλαβή (η πρώτη με τη Βουλγαρία) και ταπεινωτική συμφωνία για την αλλαγή του αιώνιου ονόματος του κράτους.


Στο εντυπωσιακό βιογραφικό της λέει ότι είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου του συνταγματικού δικαίου και του πολιτικού συστήματος, πρώην υπουργός, εμπειρογνώμονας της παγκοσμίου φήμης ομάδα της Γενεύης για την προστασία  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών.


Στέβο Πενταρόφσκι


Ο υποψήφιος Στέβο Πενταρόφσκι συμμετέχει για δεύτερη φορά στον προεδρικό αγώνα μετά την αποτυχία στις προηγούμενες εκλογές από τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Η εκστρατεία του διεξάγεται με το σύνθημα: «Για τη Μακεδονία προς τα εμπρός» και ξεκίνησε από το Πρίλεπ.


Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα είναι πρόεδρος όλων των πολιτών, όπως λέει, μαζί για να οικοδομήσουν ένα ισχυρό, ασφαλές και οικονομικά προηγμένο κράτος. 

Λέει ότι είναι ακομμάτιστος, παρόλο που έλαβε την υποστήριξη του κυβερνώντος SDSM και του αλβανικού DUI.


Είναι καθηγητής πανεπιστημίου με μακρά κοινωνικοπολιτική καριέρα. Ήταν εκπρόσωπος του  υπουργείου Εξωτερικών, μακροχρόνιος σύμβουλος για την ασφάλεια και  την εξωτερική πολιτική στα γραφεία δύο προέδρων των Σκοπίων.


Ήταν πρώην επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής και το 2016 εξελέγη βουλευτής στο κοινοβούλιο και από τον Νοέμβριο του 2017 διορίσθηκε εθνικός συντονιστής του ΝΑΤΟ.


Ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο «American College» των Σκοπίων, διδάσκει διάφορα θέματα στον τομέα της γεωπολιτικής, της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών σχέσεων και της ασφάλειας. Είναι νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού.


Μπλερίμ Ρέκα


Ο τρίτος υποψήφιος πρόεδρος της χώρας είναι ο Μπλερίμ Ρέκα, επίσης καθηγητής πανεπιστημίου.
Η υποψηφιότητα του είχε ανακοινωθεί στο κοινωνικό δίκτυο Facebook και η προεκλογική εκστρατεία του αρχίζει από την πρωτεύουσα, Σκόπια.
 

Έλαβε την υποστήριξη από αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «Κίνημα Μπέσα» του Μπιλάλ Κασάμι.


Πιστεύει ότι στην προεδρική κούρσα πρέπει να συμμετέχει Αλβανός, διότι « εάν υπάρχουν υποψήφιοι μόνο σλαβικής καταγωγής υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα σε μονοεθνική κοινωνία και οι Αλβανοί να μετατραπούν σε απλούς ψηφοφόρους  τους και όχι ψηφοφόροι για τους ίδιους».


Είναι πρώην δημοσιογράφος, αναφέρεται ως ειδικός και έμπειρος δικηγόρος αλλά και γνώστης των διεθνών σχέσεων με πάνω από είκοσι δημοσιευμένα επιστημονικά έργα.


Είναι καθηγητής πλήρους απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Νοτιοανατολική Ευρώπης και στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα. 

Από το 2006 έως το 2019 ήταν πρέσβης των πΓΔΜ στην ΕΕ.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών για τις έκτες προεδρικές εκλογές έχει προγραμματισθεί για τις 21 Απριλίου και ο δεύτερος θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.


Алфа тв


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr