Σάββατο, 6 Απριλίου 2019

Λιβύη: Οι δυνάμεις του εθνικού στρατού ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου στην ΤρίποληΑπρίλιος 6, 2019. 12:07
Κάιρο.
Ο μη αναγνωρισμένος Εθνικός Στρατός της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέλαβε τον έλεγχο του αεροδρομίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας, στην Τρίπολη.Ο  Αχμέντ Μισμάρι, εκπρόσωπος των δυνάμεων πιστών στην μη αναγνωρισμένη διοίκηση του Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο δύο πόλεων κοντά στην Τρίπολη, Ταρχουάν και Αζίζια.Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, οι οποίες ελέγχουν την ανατολική Λιβύη έχουν ξεκινήσει επίθεση στην πρωτεύουσα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων που αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ.


Η Τρίπολη είναι ο τελικός στόχος της παράλληλης κυβέρνησης του Χαφτάρ. Το 2014 στρατολόγησε πρώην στρατιώτες του στρατού του Μουαμάρ Καντάφι και κατάφερε να κυριαρχήσει στην Βεγγάζη κατά τη διάρκεια τριετούς μάχης. Φέτος οι δυνάμεις του κατέλαβαν τα πετρελαιοφόρα πεδία στη Νότια Λιβύη.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε χειρότερη βία στη Λιβύη από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011, όταν ανατράπηκε και δολοφονήθηκε άγρια ο επί δεκαετίες ηγέτης της Λιβύης  Μουαμάρ Καντάφι.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψε θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη κατόπιν πρόσκλησης του Ηνωμένου Βασιλείου.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που επισκέφθηκε τη Λιβύη ανακοίνωσε κατά την αναχώρησή του ότι φεύγει ‘ με σκληρή καρδιά’ και ότι ανησυχεί βαθιά μετά τη συνάντηση με τον Χαφτάρ.


Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τον Χαφτάρ, ενώ η ΕΕ έχει ζητήσει ηρεμία και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου.Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα,  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για την επίθεση των στρατευμάτων του ισχυρού στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και απαιτεί να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές κινήσεις, όπως δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Κρίστοφερ Χέουσγκεν, μετά από την επείγουσα συνάντηση στη Νέα Υόρκη.


Η Γερμανία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αναφέρουν διεθνείς δημοσιογραφικές πηγές.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr