Τσίπρας και Ράμα στο Ντουμπρόβνικ συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών



Απρίλιος 12, 2019. 19:22

Σήμερα στο Ντουμπρόβνικ στο πλαίσιο της 8ης  συνόδου κορυφής  των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης  με την Κίνα, που είναι γνωστή ως 16+1, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε στις 10 το πρωί. Κύριο θέμα ήταν η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.


Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζονται ως τεταμένες μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, «εάν αληθεύει η στάση της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της ελληνικής μειονότητας, είναι ένα απαισιόδοξο μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.



Το θέμα αφορά- συνεχίζει το δημοσίευμα- έναν αλβανικό νόμο που σύμφωνα με αυτόν κρατικοποιούνται ακίνητα στην αλβανική ακτή με σκοπό τη χρήση τους από «στρατηγικούς επενδυτές» (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο). Η ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν την πρόθεση της κυβέρνησης Ράμα αντέδρασε γιατί επηρεάζει την ελληνική μειονότητα στις νότιες περιοχές της χώρας.


Κατά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου υπήρξε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης, Έντι Ράμα, με τον ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.


Σήμερα στη συνάντηση διευκρινίσθηκαν αυτά τα θέματα, όπως σημειώνει η syri.net.


Σύμφωνα εξάλλου με το δημοσίευμα του γραφείου Τύπου (kryeministria.al )του Αλβανού πρωθυπουργού:


«Η συζήτηση (μεταξύ Ράμα και Τσίπρα) επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η Αλβανία με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την προώθηση των διμερών σχέσεων όχι μόνο στην πολιτική και την καλή γειτονία αλλά και στις εξωτερικές εμπορικές ανταλλαγές  και επενδύσεις.


Ο πρωθυπουργός Ράμα επαίνεσε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον της Αλβανίας στην ΕΕ και τον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ».



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr