Το Ιράκ ζητά αποζημίωση από το Ισραήλ για αεροπορική επίθεση πριν 38 χρόνια



Μάιος 22, 2019. 23:21

Στο Ιρακικό κοινοβούλιο, προετοιμάστηκε μια πρόταση νόμου για το Ισραήλ, για απαίτηση αποζημίωσης από το Τελ Αβίβ για επίθεση που πραγματοποίησε πριν από 38 χρόνια.



Ο βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου, Αντί Αβάτ, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι στις 7 Ιουνίου του 1981, όταν το Ιράκ έχτιζε τον πυρηνικό του αντιδραστήρα, έγινε η ισραηλινή επίθεση προκαλώντας τεράστιες ζημιές για το λόγο αυτό έχει υποβάλει στο Κοινοβούλιο πρόταση με την οποία ζητά αποζημίωση από το Ισραήλ.


Στην πρότασή του  επισημαίνει ότι η ισραηλινή επίθεση έγινε κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και ότι το Ιράκ έχει έννομο δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση.


Όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα, στις 7 Ιουνίου του 1981 το Ισραήλ οργάνωσε την αεροπορική επιχείρηση ‘Όπερα’ ή ‘Βαβυλών’, κατά των υπό κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που δημιουργούνταν με πρωτοβουλία του τότε ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.
Το Ισραήλ, τότε,  βομβάρδισε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονταν 17 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και F-15.


dunyabulteni.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr