Ισραήλ: Βραβείο Κατασκοπείας απονέμεται στη Μοσάντ



Μάιος 27, 2019. 09:51

Το Βραβείο Άμυνας του Ισραήλ για το 2019, θα απονεμηθεί στους υπαλλήλους της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, που κατάφεραν να φθάσουν στις αποθήκες του Ιράν που φυλάσσονταν τα πυρηνικά αρχεία και να βγάλουν το υλικό έξω από τη χώρα, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή.


Στην επικίνδυνη επιχείρηση στο Ιράν το περασμένο έτος, οι πράκτορες της Μοσάντ έκλεψαν ιρανικά πυρηνικά αρχεία από την πρωτεύουσα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Τεχεράνη, και έφεραν χιλιάδες έγγραφα στο Ισραήλ. 

Το περιεχόμενο των εγγράφων δείχνει με σαφήνεια ότι το Ιράν είχε στο παρελθόν εργασθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.


Η απόφαση  για την απονομή του Βραβείου έγινε από Επιτροπή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Άμυνας και ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματα της επιδρομής σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα τον Απρίλιο του 2018.


Το Βραβείο Άμυνας του Ισραήλ απονέμεται κάθε χρόνο από τον πρόεδρο σε άτομα ή ομάδες ή έργα που έχουν βρεθεί και βελτιώνουν σημαντικά την ασφάλεια του κράτους είτε με αναγνώριση ως επίτευγμα ζωής είτε ως μοναδική συμβολή στην Άμυνα.


Η απόκτηση των εγγράφων και των φακέλων που κατασχέθηκαν, τα οποία απέδειξαν ότι το Ιράν εργαζόταν  για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων,  πιστεύεται ότι έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της διοίκησης του Ντόναλντ Τράμπ, πέρυσι, να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.


Το Βραβείο Άμυνας απονέμεται κάθε χρόνο από το 1958, αλλά λόγω των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας, οι νικητές ορισμένες φορές περιβάλλονται από μυστικότητα.



dmlnews.com, timesofisrael.com,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr