Το αλβανικό ΥΠΕΞ απαντά στο ελληνικό για την υποψηφιότητα Φρέντυ Μπελέρη



Μάιος 31, 2019. 22:03


Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας αντέδρασε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το  οποίο εξέφρασε χθες την ανησυχία του για το σεβασμό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία , αναφερόμενο στην περίπτωση του Φρέντυ Μπελέρη, του οποίου η υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Χειμάρρας απορρίφθηκε από  την Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:


«Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, έχει απαγορεύσει την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Αλβανία, επικαλούμενη στο γεγονός ότι η αλβανική νομοθεσία απαγορεύει σε άτομα, για μια περίοδο 10 ετών, να  θέτουν υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου μιας μονάδας τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν έχουν καταδικαστεί με τελική απόφαση των αλβανικών δικαστηρίων.


Όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως εξηγήσαμε σε περιπτώσεις προηγούμενων δηλώσεων για το ίδιο θέμα, το κράτος δικαίου είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Αλβανίας,  είτε είναι Αλβανοί είτε εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας ή άλλων μειονοτήτων, χωρίς διάκριση και αποκλεισμό».


Καταλήγει:


«Η στρατηγική εταιρική σχέση και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και ο συνεχής διάλογος για να ξεπεραστούν τα διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr