Σκόπια: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη σημαία του ήλιου της Βεργίνας



Ιούλιος 12, 2019. 20:30

Σκόπια.

Αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από την πρόθεση της  κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, που αποτέλεσε και η πρώτη σημαία της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος επικρίνει την πρόθεση αυτής της κυβέρνησης.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων,  Σλόμποντεν Πέτσατ,  τα  κυβερνητικά όργανα θα απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του συμβόλου του εμβλήματος των αρχαίων Μακεδόνων που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα της Μακεδονίας, ωστόσο δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.


Η σημαία της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, όπως επισημαίνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφει το δημοσίευμα.


«Κατά τη συνεδρίαση της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που είναι μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, αφού είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται  για έργο τέχνης.


»Επί πλέον η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές για την παροχή πληροφοριών που  χρησιμοποιείται ή ενσωματώνεται  το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας σε δημόσιους χώρους. 

Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει εντός καθορισμένης προθεσμίας που καθόρισε η κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.


Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου, και η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας λήξει στις 12 Αυγούστου 2019, όπως σημειώνεται.


denesen.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr