Κόντρα Βουλγαρίας και Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο



Ιούλιος 6, 2019. 21:21

Σόφια.
 
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα κάλεσε τον πρέσβη της Σερβίας στη Σόφια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ως λόγος ήταν η δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου  της σερβικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσις με την οποία επέκρινε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ  στη συνάντηση του Πόζναν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.


Στη συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μπόικο Μπορίσοφ  ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ποια θα είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων με το διορισμό του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσεπ Μπορέλ, ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και της Πολιτικής Ασφάλειας, αφού η χώρα του δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα,  ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «από την πλευρά του Ύπατου Εκπροσώπου- όταν λαμβάνεις μια τόσο σημαντική θέση, το τελευταίο πράγμα που έχει να κάνεις είναι να προστατεύσεις το εθνικό συμφέρον, ενώ πρωτεύουν τα συμφέροντα του συνόλου της Ένωσης.


Αν ο Μπορέλ εκλεγεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γνώμη της Ισπανίας θα είναι η σωστή για τις άλλες χώρες που έχουν  αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».


Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Σέρβο πρέσβη, θα υποστηριχθεί η θέση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Σερβίας.


Από τη βουλγαρική πλευρά, θα τεθεί το ζήτημα σχετικά με τις δηλώσεις των εταίρων στο Βελιγράδι, οι οποίες επηρεάζουν τις καλές σχέσεις Βουλγαρίας – Σερβίας, ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.


Τι είπε ο Ντάτσιτς


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση RTS, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας «να σεβαστεί τη θέση της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, (που δεν το έχει αναγνωρίσει),  και να μην δίνει μαθήματα στον νέο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Γιόσεπ Μπορέλ».


Το βουλγαρικό δημοσίευμα της ‘vesti.bg’,  κατακρίνει τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών και τον αποκαλεί ως «επί χρόνια εκπρόσωπο του Σέρβου δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».


Η Βουλγαρία είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και την ανακήρυξη του ως ανεξάρτητο κράτος.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr