Ο Μπορίσοφ δεν βλέπει τα Σκόπια να αρχίζουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ



Ιούλιος 1, 2019. 18:08

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η Βόρειος Μακεδονία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν με την ΕΕ στο εγγύς μέλλον.


Η απαισιοδοξία του προήλθε από την υποψήφια της Βουλγαρίας Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, που βγήκε εκτός  των υποψηφιοτήτων  για τη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι, της Υπάτου Εκπροσώπου για την εξωτερική Πολιτική της ΕΕ. 


Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει  τις χώρες της περιοχής και ότι η Βουλγαρία δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι εμποδίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η τηλεόραση ‘Αλφα των Σκοπίων.


«Είναι πολύ πιθανόν να μην προσκληθούν οι χώρες  των Δυτικών Βαλκανίων. Και τότε – οι Κοσοβάροι, οι Αλβανοί , οι ‘Μακεδόνες’, οι Σέρβοι … θα πουν ότι λόγω των Βουλγάρων δεν έλαβαν πρόσκληση, δήλωσε ο Μπορίσοφ στις Βρυξέλλες.


Πριν από το τέλος της εβδομάδας, η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, θα διεξαχθεί στο Πόζναν της Πολωνίας, ως μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.


Η καγκελάριος, η οποία θα παραστεί στη διάσκεψη κορυφής, επανέλαβε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος πέτρες.


«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η σύνοδος κορυφής στο Πόζναν θα συμβεί κάτι άλλο εκτός από την επανάληψη της απλής δέσμευσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής μας», σημειώνει το δημοσίευμα των Σκοπίων.


kurir.mk


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr