Πρόεδρος Σκοπίων: Στη Βουλγαρία πιστεύουν ότι είναι η ώρα να «επιβληθούν»



Αύγουστος 19, 2019. 21:41

«Η αίσθηση μου είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια γενική αντίληψη στη γειτονική Βουλγαρία – όχι μόνο σε άτομα της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης ή των μέσων ενημέρωσης- αλλά, γενική αντίληψη ότι τώρα είναι ώρα 'να επιβληθούμε', καθώς ο γείτονάς μας που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις να λύσουμε τα προβλήματα με τον δικό μας τρόπο, ώστε να μην έχουμε άλλα προβλήματα».



«Υπάρχουν ακόμη δηλώσεις από Βούλγαρους πολιτικούς που λένε ότι πρέπει να κάνουν όπως έκαναν οι Έλληνες- αν θέλετε, δηλαδή,  να ενταχθείτε εκεί και εκεί, πρέπει πρώτα να επιλύσετε τη διαφωνία του ονόματος», λέει ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής.


Ο Πενταρόφσκι λέει ότι η Συμφωνία με την Ελλάδα ήταν από την αρχή ασύμμετρη, αλλά απόλυτα πολιτική και στρατηγικά ισορροπημένη.


Αλλά, όταν πρόκειται για τη Συμφωνία με η Βουλγαρία και την Επιτροπή για την Ιστορία Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας, ο πρόεδρος συμφωνεί ότι η Βουλγαρία προσπαθεί με ένα «άκρως ασύμμετρο τρόπο την επίλυση  του ιστορικού προβλήματος των  19ου και 20ου αιώνων  και δεν μιλάει από τη θέση της κοινής, αλλά από τη θέση της  βουλγαρικής ιστορίας.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο Πενταρόφσκι λέει: 


«Έτσι, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα,  λέγοντας ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος και πολέμησε αποκλειστικά για την βουλγαρική υπόθεση. Και να αποφεύγουμε το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ  δεν πολέμησε για τη Βουλγαρία, αλλά για τη Μακεδονία και για ένα ανεξάρτητο κράτος της Μακεδονίας. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή», είπε ο Πενταρόφσκι.


Ανέφερε ότι στο θέμα αυτό δεν σημειώθηκε  καμία πρόοδος στο έργο της Επιτροπής για την Ιστορία τους τελευταίους μήνες και ο Πενταρόφσκι  αναφέρει ότι η βουλγαρική πλευρά επιμένει στην πολιτική παρά στην ιστορική πρόσβαση στο έργο της Επιτροπής.


Όσον αφορά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο Πενταρόφσκι πιστεύει ότι η Βουλγαρία δεν θα εμποδίσει κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αναμένονται το Φθινόπωρο, γιατί η Βουλγαρία είναι ένα από τα 13 μέλη της ΕΕ που υπέγραψαν και δημοσίευσαν κοινή δήλωση για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας- ΕΕ.


Ωστόσο, ο Πενταρόφσκι πιστεύει ότι «υπάρχουν περιθώρια για εμπόδια μελλοντικά κατά τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ».


mk.voanews.com, expres.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr