Αλβανία: Ποιος κρύβεται πίσω από την Ελληνίδα του ABC News



Σεπτέμβριος 21, 2019. 07:51

Τίρανα.


Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News αγοράστηκε στις 28 Αυγούστου 2019 από την αλβανική εταιρεία ABC Management.


Μοναδικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής της εταιρείας είναι η πολίτης της Ελλάδας  Ευθυμία Γκούμα, που δεν έχει επιχειρήσεις στην Αλβανία και για την οποία δεν υπάρχει δημόσιο αρχείο.



Σύμφωνα με τη σύμβαση εξαγοράς του Καναλιού που υποβλήθηκε στο Εθνικό Επιχειρηματικό Κέντρο, η κα Γκούμα αγόρασε την τηλεόραση έναντι 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων:


600 χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για την αγορά μετοχών από τους Αλεξάντερ Φρανγκάι και Άλμπα Γκινάι.


200 χιλιάδες ευρώ για την αγορά τηλεοπτικού εξοπλισμού.

294 χιλιάδες ευρώ για τη χρήση εγκαταστάσεων για δύο έτη και

294 χιλιάδες ευρώ για την εκκαθάριση των χρεών της εταιρείας.


Εάν ο αγοραστής, η εταιρεία ABC Management δεν πραγματοποιήσει τις πληρωμές εντός του 2019, η σύμβαση καθίσταται άκυρη και ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει 350 χιλιάδες ευρώ σε αποζημίωση στους προηγούμενους μετόχους της ABC News.


Η ABC Management


Η ABC Management είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις πέντε ημέρες πριν από την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας πώλησης των τηλεοπτικών προγραμμάτων με σκοπό την αγορά και τη διαχείριση της τηλεόρασης.  Από την ίδρυσή της ως έδρα καταχωρήθηκε η ABC News.


Η εταιρεία έχει κεφάλαιο χαρτοφυλακίου 100 λεκ (λιγότερο από 1 ευρώ) και ανήκει 100% στην Ευθυμία Γκούμα εθνότητας ελληνικής. Αυτό το κεφάλαιο σχεδόν μηδενικής αξίας είναι, φυσικά, ανεπαρκές για να γίνει η αγορά.


Δεν είναι γνωστό πως θα γίνει η πληρωμή για την απόκτηση της τηλεόρασης, καθώς η ABC Management πρέπει να πραγματοποιήσει την αγορά με τουλάχιστον € 1,4 εκατομμυρίων ( ενώ η εταιρεία δεν έχει έσοδα καθώς δεν έχει καμία δραστηριότητα) ή πρέπει να δανειστεί αυτά τα χρήματα. Όλες αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζών και με την καταβολή των φόρων που σχετίζονται με όλες τις συναλλαγές.


Δεν είναι γνωστό ποια είναι η πηγή των χρημάτων του de jure ιδιοκτήτη της ABC Management, καθώς η κα Γκούμα, που φέρεται να κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει δημόσια στοιχεία.
Η ελληνική εταιρεία φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ως κάλυψη για να μην εμφανισθεί ο τελικός δικαιούχος της αγοράς της ABC News.


Ο πραγματικός ιδιοκτήτης


Ωστόσο, τα δημόσια στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές δείχνουν ότι η Ελληνίδα ιδιοκτήτρια εκπροσωπήθηκε νομικά από τον δικηγόρο Αρμπέρ  Καράι, ο οποίος είναι αδελφός του διευθύνοντος συμβούλου του Αμερικανικού Νοσοκομείου και πρώτος εξάδελφος του ιδιοκτήτη του Αμερικανικού Νοσοκομείου Κλόντιαν Αλάγιμπεου.


Έτσι, παρουσιάζεται ότι ο νέος de facto ιδιοκτήτης της ABC News να είναι ο επιχειρηματίας Κλόντιαν Αλάγιμπεου.


Πληροφορίες από την exit.al ο Αλάγιμπεου παρουσιάστηκε στους επικεφαλής διευθυντές της ABC News, ως ο νέος ιδιοκτήτης της τηλεόρασης και τους παρουσίασε τον διευθύνοντα σύμβουλο που ορίστηκε από τον ίδιο, τον ιδρυτής της ιστοσελίδας albeu.com, Ιντάβερ Σερίφι, ο οποίος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αμερικανικού νοσοκομείου από την ίδρυσή του μέχρι το 2008.


Ποιος είναι ο Κλόντιαν Αλάγιμπεου


Ο Κλόντιαν Αλάγιμπεου είναι επιχειρηματίας κυρίως στον τομέα της υγείας, γνωστός ως ιδιοκτήτης του αμερικανικού νοσοκομείου. Με την εξαγορά του νοσοκομείου Υγεία, περίπου πριν από ένα χρόνο ο Αλάγιμπεου έχει εξασφαλίζει μονοπωλιακή θέση στον τομέα των ιδιωτικών νοσοκομειακών υπηρεσιών, ελέγχοντας πάνω από το 85% του τομέα αυτού στη χώρα.


syri.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr