Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα- δίχως χρονικά όρια



Σεπτέμβριος 27, 2019. 07:51


Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αμυντική συνεργασία, που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, δεν θα έχει χρονικό περιορισμό, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes επικαλούμενο ελληνικές πηγές.



Η ισχύουσα συμφωνία παρατείνεται ετησίως. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τεχνικών ομάδων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την τροποποίηση του παραρτήματος της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, έχουν ήδη ολοκληρωθεί.


Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διάρκεια της σύμβασης, δηλαδή, θα είναι ανοιχτή και μπορεί να τερματίσει μόνο εάν καταγγελθεί η συμφωνία από ένα από τα δύο μέρη.


Το έγγραφο θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα σε 2 εβδομάδες.


Η νέα συμφωνία ορίζει παραμέτρους για τη δραστηριοποίηση των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς και τις συνθήκες λειτουργίας του λιμανιού της Σούδας στην Κρήτη.


Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα και η Ουάσιγκτον έχουν ενισχύσει σημαντικά τους δεσμούς τους.


Τον Δεκέμβριο του 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν έναν στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα, που περιελάμβανε όλους τους σημαντικούς τομείς συνεργασίας. 

Η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε την αγορά LNG των ΗΠΑ και έλαβε την πρώτη παρτίδα τον Δεκέμβριο του 2018.


Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, γνωστή ως «Συμφωνία Βάσεων», υπογράφηκε το 1990. 

Προς το παρόν, μόνο μία αμερικανική βάση «στον κόλπο της Σούδας» στην Κρήτη λειτουργεί επίσημα.


Στη διάρκεια του καλοκαιριού, κατέστη σαφές ότι τα μέρη θέλησαν να παρατείνουν τη συμφωνία σε 9 ή 10 χρόνια και στη συνέχεια την κατέστησαν μόνιμη.


Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών εστιάζεται στη βάση της Σούδας, στην αεροπορική βάση στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


BGNES


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr