Βελιγράδι: Τριμερής διάσκεψη κορυφής Τουρκίας- Σερβίας- Βοσνίας-Ερζεγοβίνης



Οκτώβριος 8, 2019. 17:00

Βελιγράδι.

Σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή  του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς καθώς και τα μέλη του βοσνιακού συμβουλίου Ζέφικ Τζαφέροβιτς και του σερβικού συμβουλίου, Μίλοραντ Ντόντικ, στη σερβική πρωτεύουσα.



Βούτσιτς: Ας σκεφθούμε πως θα ζήσουμε μαζί στο μέλλον

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της Σερβίας που μετά τη τριμερή σύνοδο δήλωσε ότι δεν πρέπει ο ένας να βλέπει πως να καταστρέψει τον άλλον, αλλά πώς θα ζήσουν μαζί στο μέλλον και σε αυτό θα συμβάλει σημαντικά ο αυτοκινητόδρομος  Βελιγραδίου – Σαράγεβο που τα εγκαίνια για την έναρξη των έργων έγιναν σήμερα.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ο Βούτσιτς εξέφρασε την ειλικρινή του ικανοποίηση ότι μπόρεσε να μιλήσει σήμερα με τα μέλη της προεδρίας της Β-Ε και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς την Τουρκία και τον αρχηγό του τουρκικού κράτους για τον αδιαμφισβήτητο σταθεροποιητικό του ρόλο στα Βαλκάνια.


Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τη τριμερή συνεργασία


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, δήλωσε ότι η σημερινή διάσκεψη κορυφής Σερβίας- Τουρκίας- Β-Ε,  ήταν καρποφόρα, ότι οι ηγέτες των χωρών ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον τριμερή μηχανισμό και ότι , κυρίως, είπε ότι εξετάζεται αυτό για ολόκληρη την περιοχή. Ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Β-Ε και στη συνέχεια στην Τουρκία.


Μέλη της προεδρίας της Β-Ε: Οι συνομιλίες λύνουν τα προβλήματα


Ο αυτοκινητόδρομος Βελιγραδίου- Σαράγεβο θα συνδέσει τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, τη Σερβία και τη Β-Ε και θα επιτρέψει στην καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπων στην περιοχή. 

Τα τρία μέλη της προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, Ζέφιφ Τζαφέροβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες σε εκκρεμή θέματα δίνουν λύσεις στα προβλήματα.


Ο Ντόντικ τόνισε ότι αυτό ήταν ένα καλό φόρουμ και μια καλή μορφή συνεργασίας, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να συνεχιστούν οι συνομιλίες των τριών χωρών  και να διατηρηθεί μια καλή συνεργασία προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.


Tanjug


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr