Ντόναλντ Τραμπ: Πολύ δαπανηρή η στήριξη των Κούρδων…



Οκτώβριος 7, 2019. 22:01


Ενώ η Τουρκία ανακοινώνει επίθεση στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι αδικαιολόγητα αποσύρονται από τη χώρα που έχει υποστεί τα πάνδεινα από τον πόλεμο.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, υποστήριξε τη Δευτέρα την απόφαση της κυβέρνησης του να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη στους Κούρδους εκεί, για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (ISIS),  ήταν υπερβολικά δαπανηρή.


«Οι Κούρδοι αγωνίστηκαν μαζί μας, πληρώσαμε όμως τεράστια χρηματικά ποσά και εξοπλισμό. Καταπολεμούν την Τουρκία εδώ και δεκαετίες», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά από Twitter σύμφωνα με το Tanjug.


Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει να βρουν τώρα μια λύση στο σημερινό γίγνεσθαι, όπως αναφέρει το Reuters.


Οι Αμερικανοί άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη βορειοανατολική Συρία από το πρωί της Δευτέρας, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι θα ανοίξει το δρόμο για την αναμενόμενη επίθεση της Τουρκίας στο έδαφος στο  οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη».


Εν τω μεταξύ οι Κούρδοι μαχητές κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον ότι δεν συμμορφώθηκε με τις δεσμεύσεις της σε βασικούς  συμμάχους της, δηλώνοντας ότι η κίνηση θα αναιρέσει τις επιτυχίες πέντε ετών στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής ομάδας του ισλαμικού κράτους.


Στην ουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγουν το έδαφος στην Τουρκία να επιτεθεί κατά των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι επί σειρά ετών πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών και των συμμάχων τους κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών στη Συρία.



balkans.aljazeera.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr