ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Θα ήθελα να δω πιο πολλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία



Οκτώβριος 2, 2019. 22:46

Σόφια.

Η υποστήριξή μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας δεν ήταν ποτέ άνευ όρων.  Υπάρχει μια πολύ σαφής προϋπόθεση και είναι οι καλές σχέσεις γειτονίας.



Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιδιώξουμε να γίνουτε μέλος της ΕΕ και να έχουμε ανεπίλυτες διμερείς σχέσεις. Αυτό δεν είναι μόνο βουλγαρικό κριτήριο, είναι ένα από τα κριτήρια προς ένταξη στην ΕΕ για φιλικές και καλές σχέσεις γειτονίας, είπε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα στο τηλεοπτικό κανάλι Nova.


Κατά το παρελθόν υπήρξαν ακόμη και κινηματογραφικές ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από τα Σκόπια κατά της Βουλγαρίας, δήλωσε η Ζαχαρίεβα.


Η Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία περιέχει την οικονομία, τον τουρισμό, τη συνδεσιμότητα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση. Στο δεύτερο στάδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και αυτής.


Θέλουμε να δούμε περισσότερη οικονομία και εμπόριο με τη Βόρεια Μακεδονία. Θα ήθελα να δω περισσότερα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, πρόσθεσε η Ζαχαρίεβα.


Στον τομέα του πολιτισμού οργανώνονται κοινά φεστιβάλ, θέατρα κλπ. Το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει οικονομικά ένα από αυτά τα φεστιβάλ. Δεν υπάρχει σύνδεση χωρίς τους ανθρώπους της τέχνης.


Επίσης, ο Διάδρομος 8 είναι ένας από τους διαδρόμους με τα περισσότερα διαθέσιμα χρήματα. Δυστυχώς χρειάζεται χρόνος για να περατωθεί.


Ωστόσο, δεν υποτιμούμε την ιστορία. Θα πρέπει να πω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια διμερής συμφωνία. Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε το όνομα της χώρας σας, αλλά το ιστορικό τμήμα μεταξύ της Βουλγαρίας και της «Μακεδονίας» είναι πιο δύσκολο.


Εξάλλου, όλη η ιστορία και ταυτότητα της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από το 1944 βασίζεται ήδη σε μέρη της κοινής ιστορίας μας, τόνισε η Ζαχαρίεβα, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.





bgnesagency.com

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr