Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Σκόπια: Ο Ζάεφ θα προωθήσει τη μακεδονική γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Νοέμβριος 13, 2019. 18:52

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μίλησε σήμερα στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Η μακεδονική γλώσσα- πηγή φιλολογικής και πολιτιστικής έρευνας».


Στη σημερινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της κυβέρνησής του να συνεργασθεί με τους καθηγητές για την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής γλώσσας και τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της γλώσσας.


«Είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσουμε τη γλώσσα μας, διότι είναι δική μας, όπως ο πατέρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του αναφέροντας ότι το όραμα του Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ*, εκπληρώνεται σήμερα.


«Με την παρουσία μου εδώ ως πρωθυπουργός, στέλνω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αυτή δεσμεύεται να προστατεύσει, να επιβεβαιώσει, να υποστηρίξει τη χρήση της αρχικής μας μακεδονικής γλώσσας και να την υποστηρίξει και θα υποστηρίξει, επίσης,  κάθε ειλικρινή πρωτοβουλία που προάγει την προώθηση της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας», είπε ο Ζάεφ.


Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτελεί κοινή αποστολή τόσο του ειδικευμένου, όσο  του κοινωνικού και του πολιτικού κοινού.


Επεσήμανε, ότι αρχίζει σήμερα δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας, καθώς προβλέπεται η απασχόληση καθηγητών για την ολοκληρωμένη, σωστή χρήση της μακεδονικής γλώσσας σε όλα τα κρατικά και δημόσιο ιδρύματα της χώρας, σε όλες τις οντότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας, αλλά και μια πιο ενεργή συμμετοχή της μακεδονικής γλώσσας στο εξωτερικό.


makfax.com.mk


--
*Ο Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ γεννήθηκε το 1874 στην Πέλλα και πέθανε στη Σόφια το 1926. Φιλόλογος, κωδικοποιητής της σλαβομακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας και ορθογραφίας, Σλαβιστής, Ιστορικός και Εθνογράφος. Είναι ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου και πρώτου περιοδικού στη σύγχρονη σλαβομακεδονική γλώσσα. Όνειρό του η σωστή εκμάθηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας, πέραν  των τοπικών σλαβικών διαλέκτων.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr