Στέβο Πενταρόφσκι : Ο Μακρόν προτείνει αλλαγές στη διεύρυνση της ΕΕ



Νοέμβριος 12, 2019. 19:41


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει μια νέα προσέγγιση στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και έχει ήδη υποβάλει το όραμά του στα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.



Ο Πενταρόφσκι- συνεχίζει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti,  βρίσκεται στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού μαζί με πολλούς ηγέτες από άλλες χώρες. 

Είπε στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Σύμφωνα με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας, Μακρόν προσφέρει μια νέα προσέγγιση στη διεύρυνση της ΕΕ.


«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει προτείνει μια νέα μεθοδολογία την οποία παραχώρησε στα κράτη μέλη της ΕΕ πριν από μια εβδομάδα και αναμένει να συμπληρώσουν τροπολογίες, προτάσεις και σχόλια  κατά τον μήνα αυτόν ή τον επόμενο και ότι η νέα μεθοδολογία πρέπει να εγκριθεί, το αργότερο τον Μάρτιο» ανέφερε ο Πενταρόφσκι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι μπορεί να αναμένει απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, αλλά δεν είναι εγγυημένη η θετική απόφαση.


«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές και στη συνάντηση ο Μακρόν δήλωσε απόλυτα ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο χρόνο.


Ανέφερε, επίσης, ότι θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020», δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.


 Η Γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την παραμονή ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα συνεχίσουν να εργάζονται για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί «άλλες δυνάμεις θα συμπληρώσουν το κενό».


Την περασμένη εβδομάδα η εκλεγμένη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα βον ντερ Λέιεν, έκανε παρόμοιες δηλώσεις για το «κενό» στα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο σε συνάντηση με τη Μέρκελ.


ria.ru
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr