Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

Ρωσική Εφημερίδα: Ο Ερντογάν παίζει με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον

Νοέμβριος 4, 2019. 21:37


Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν και πάλι να φλερτάρουν με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον σε θέματα στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.


Μέσα σε μια ημέρα η Άγκυρα μπόρεσε να αμφισβητήσει την προσφορά μιας δεύτερης παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400 και να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συζητήσουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί έτσι να παίξει στις αντιφάσεις των δύο χωρών, οι οποίες αναγκάζονται να το αντιμετωπίσουν.


Η τουρκική κυβέρνηση σκέφτεται να  καθυστερήσει την προμήθεια της δεύτερης παρτίδας των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph. 

Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον επικεφαλής της γραμματείας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση μπορεί να σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας και τη δημιουργία κοινής παραγωγής συγκροτημάτων.


Την ίδια στιγμή ο Ντεμίρ σημείωσε ότι η δεύτερη φάση της προμήθειας των  S-400 θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2020.

Ο ίδιος αξιωματούχος νωρίτερα σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την επιθυμία της Τουρκίας να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.


Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Άγκυρα δεν συμφωνεί με δηλώσεις ότι «το F-35 και το S-400 δεν μπορούν να είναι στην ίδια χώρα».


«Δεν βλέπουμε προβλήματα από νομική άποψη», δήλωσε ο Ντεμίρ, αλλά απέφυγε να διατυπώσει τη θέση ότι η Άγκυρα εξετάζει την προσφορά της Μόσχας για την προμήθεια ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.


Σύμφωνα με τον Αντρέι Κορτόνοφ, Γενικό Διευθυντή του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η κατάσταση αυτή αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά να αρχίσουν να αναζητούν συμβιβασμούς με την Ουάσιγκτον.


«Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι θέλουν πραγματικά να παράγουν το S-400 μαζί με τη Ρωσία. Αν όμως κρίνουμε από τα σχόλια που λαμβάνουμε από τις κρατικές δομές μας, η Μόσχα δεν συμπαθεί αυτήν την ιδέα.

»Για αυτό, ο Ερντογάν μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία S-400 με σχετικά μικρές απώλειες φήμης».


Επιπλέον, συνέχισε ο Κορτόνοφ, στην Ουάσιγκτον ακούγονται ολοένα και περισσότερες απόψεις ότι ο Ερντογάν γίνεται ηγέτης αυτοκρατορίας. Και σε αυτήν την κατάσταση, φυσικά, η επιθυμία του Ερντογάν είναι να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τα F-35 διατηρώντας μια ορισμένη ελευθερία ελιγμών για αυτόν.


Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Τούρκος ηγέτης θα κάνει ελιγμούς μεταξύ των συμφερόντων της Μόσχας, της Ουάσιγκτον και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2020.


«Ο Ερντογάν είναι απίθανο να καθίσει σε δύο καρέκλες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά μέχρι τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, αυτό είναι αρκετά ρεαλιστικό», δήλωσε ο Κορτόνοφ.Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, Σέμιον Μπαγντάσαροφ, πιστεύει ότι ο Ερντογάν μπορεί να παίζει ασταμάτητα με αντιφάσεις προς τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.


«Ο Ερντογάν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και πονηρούς πολιτικούς της εποχής μας. Και θα τον υπομείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιεί τώρα πολύ επιδέξια τις αντιφάσεις των παγκόσμιων δυνάμεων στη Συρία για να λύσει τα δικά του προβλήματα», δήλωσε ο Μπαγντάσαροφ.


Θα καταλήξει:


«Οι Αμερικανοί βλέπουν επίσης τη συμπεριφορά του Ερντογάν, και στον Λευκό Οίκο προκαλεί οργή. Αλλά πρέπει, επίσης, να κλείνουν τα μάτια σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου του ρόλου και του βάρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.


Αλλά, η Τουρκία δεν θα αποκλειστεί από τη Συμμαχία.


Πρώτον, η Άγκυρα δεν θέλει να φύγει από αυτήν.

Δεύτερον, δεν θέλουν να την αφήσουν έξω από το μπλοκ.


Γι’ αυτό, όλοι πρέπει να υπομείνουν τον Ερντογάν μέχρι να αλλάξει η εξουσία στην Τουρκία».
vz.ru – ρωσική εφημερίδα «Взгляд»

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr