Τάκι Φίτι: Υπήρξαν Βούλγαροι ακαδημαϊκοί που δεν υποστήριξαν τη θέση για τη ‘μακεδονική γλώσσα’



Δεκέμβριος 12, 2019. 15:41


Σκόπια.

Ο πρόεδρος  της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας, Τάκι Φίτι, δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τους συναδέλφους του από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών την τοποθέτηση της,  ότι ο Χάρτης της Μακεδονικής Γλώσσας περιέχει ανακρίβειες και απαράδεκτες  θέσεις, καθώς αναφέρει ότι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα γραπτό- περιφερειακό πρότυπο της βουλγαρικής γλώσσας.



Σε δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι όλοι οι ακαδημαϊκοί της Βουλγαρικής Ακαδημίας δεν υποστήριξαν τη θέση που υιοθέτησε το βουλγαρικό ίδρυμα.


«Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τη Βουλγαρική Ακαδημία. Αυτό το έγγραφο βγήκε όπως βγήκε, αλλά έχω πληροφορίες ότι δεν το στήριξαν όλοι οι ακαδημαϊκοί της Βουλγαρικής Ακαδημίας. 

Υπάρχει εμπλοκή της βουλγαρικής κρατικής πολιτικής σε αυτά τα θέματα, κάτι που είναι λάθος.

Δεν θα χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τη Βουλγαρική Ακαδημία, θα συζητήσουμε, συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν, ακόμη και τα πιο ευαίσθητα, δήλωσε σήμερα ο ακαδημαϊκός Φίτι πριν από τον εορτασμό της 100ης επετείου του ακαδημαϊκού Ξέντε Μπογκόεφ.


Ο ακαδημαϊκός Φίτι, ο οποίος είναι Βλάχος και κατάγεται από το Κρούσοβο,  δήλωσε ότι θα διαβουλευθεί με ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη γλωσσολογία και θα μπορούσε να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.


Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, θεωρεί ότι ο Χάρτης της Μακεδονικής Γλώσσας, που υιοθετήθηκε από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας, περιέχει εσφαλμένες και απαράδεκτες θέσεις που βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.


Ο επικεφαλής, εξάλλου,  της ομάδας των Εμπειρογνωμόνων των Σκοπίων,  στην Μικτή Επιτροπή για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα,  ιστορικός Ντάγκι Γκιοργκίεφ, ανέφερε σε δήλωσή του προς την Ντόιτσε Βέλλε ότι δεν εξεπλάγη από τη στάση της Βουλγαρικής Ακαδημίας.


«Δεν βλέπω τίποτε νέο. Αυτή είναι η γενική θέση όλων των γλωσσολόγων στη Βουλγαρία. Αλλά, αυτό προκαλεί μια παράλογη κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών, και φυσικά στο έργο της Μικτής Επιτροπής, είπε ο ιστορικός.


ΜΜΕ Σκοπίων


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr