Μπουσάτι: Οι «non grata» Αλβανοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ δεν είναι καλό νέο



 
Δεκέμβριος 12, 2019. 08:59

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ.



Κακό έτος το 2019 για την Αλβανία


Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι το 2019 ήταν ένα κακό έτος και ελπίζει ότι το 2020 θα είναι ένα έτος προβληματισμού.


Σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εκλογές της 30ης Ιουνίου ήταν «κακές» για το 2019 και τόνισε ότι πρέπει να οικοδομηθεί  μια νέα πολιτική κουλτούρα το επόμενο έτος,  από μια πλειοψηφία που έχει το μεγαλύτερο βάρος της συνεργασίας.


«Είμαστε στη φάση μιας συζήτησης στη Συνέλευση, αλλά, τελικά, επικράτησε μια πιο λογική αίσθηση λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της ΕΕ και του ΟΑΣΕ. Επειδή η Αλβανία αναλαμβάνει τα ηνία της προεδρίας του ΟΑΣΕ  και της  ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, που είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αυτής της οργάνωσης. Το 2019 ήταν ένα κακό έτος. Ξεκίνησε με φωτιές στο κοινοβούλιο, ακολούθησαν οι εκλογές της 30ης Ιουνίου, σεισμοί έπληξαν τη χώρα.


Εύχομαι το 2020 να είναι όχι μόνο ένα έτος προβληματισμού, αλλά και συνεργασίας για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Ο σκοπός δεν ήταν απλώς να  γίνει εκκαθάριση από τους ανεπαρκείς στη δικαιοσύνη. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα πολιτική διαδικασία και έναν πολιτισμό, όπου ως πλειοψηφία  έχουμε το βάρος να επεκτείνουμε το χέρι της συνεργασίας», δήλωσε ο Μπουσάτι στη Φωνή της Αμερικής.


Οι «Non Grata» Αλβανοί αξιωματούχοι


Ο πρώην επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργασθεί η χώρα με τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να εντοπιστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις και να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες.


Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε τρεις Αλβανούς αξιωματούχους που συνολικά με τα μέλη των οικογενειών τους είναι 14 άτομα, από περίπου 100 άτομα από όλον τον κόσμο, δεν είναι καλά νέα για την Αλβανία. 

Συνέχισε λέγοντας ότι ο κατάλογος αυτός των ανεπιθύμητων Αλβανών ανακοινώθηκε από τον κύριο στρατηγικό εταίρο της χώρας που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί ανησυχία και «στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να εργαστούμε με πιο δομημένο τρόπο».


sot.com.al




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr