Οι Σλαβομακεδόνες Αλβανίας εναντίον της Βουλγαρικής Ακαδημίας για τη μακεδονική γλώσσα



Δεκέμβριος 13, 2019. 20:14

Τίρανα.

Η  Ένωση Σλαβομακεδόνων ‘Ίλιντεν’ στα Τίρανα, καταδίκασε έντονα και περιέγραψε ως πρόκληση τη θέση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών για τη μακεδονική γλώσσα ότι είναι διάλεκτος της βουλγαρικής, σύμφωνα με το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fokus.



Η Ένωση στην αντίδρασή της σημειώνει ότι «ούτε οι (Σλαβο)μακεδόνες είναι Βούλγαροι, ούτε η ‘μακεδονική γλώσσα’ είναι διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας».


«Η Ένωση (Σλαβο)μακεδόνων Ίλιντεν- Τίρανα, εξ ονόματος των (Σλαβο)μακεδόνων της Αλβανίας, καταδικάζει έντονα τη θέση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει» και ότι «η μακεδονική γλώσσα είναι διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας», κατά την τοποθέτησή της στο Χάρτη της μακεδονικής γλώσσας της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας στις 3 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους».


Συνεχίζει η Ένωση Ίλιντεν:


«Η στάση της Σόφιας απέναντι στους (Σλαβο)μακεδόνες είναι απόδειξη της σοβινιστικής συμπεριφοράς της βουλγαρικής πολιτικής από την εποχή της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου το 1878. 

Κατά ειρωνικό τρόπο η Σόφια σήμερα αγωνίζεται ενάντια στη ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία, ξεχνώντας ότι τόσο η σημερινή  Βουλγαρία όσο και η Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου είναι προϊόντα της Ρωσίας».


«Η Ένωση ‘Ίλιντεν’ υπενθυμίζει, επίσης, τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Σόφιας να αναζητήσει Βουλγάρους, εκεί που ποτέ δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν εκεί που υπάρχει ο πληθυσμός των (Σλαβο)μακεδόνων»


«Δεν υπήρξαν ποτέ Βούλγαροι στην Αλβανία, μόνο (Σλαβο)μακεδόνες. Οι (Σλαβο)μακεδόνες δεν ήταν ποτέ και δεν θα γίνουν ποτέ Βούλγαροι», καταλήγει η Ένωση Ίλιντεν των Τιράνων.


focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr