«Η Ελλάδα αγοράζει UAV από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για επιτήρηση των θαλασσών μέχρι τη Λιβύη»



Δεκέμβριος 13, 2019. 20:59


Η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) με δυνατότητες επιτήρησης από τον Εύξεινο Πόντο έως τη Λιβύη, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος», σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα επικαλούμενο ελληνικές πηγές.



«Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να επιθεωρούμε την περιοχή στη Λιβύη και ότι πρέπει να ελέγχουμε μόνο από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις», διευκρίνισε προς τους βουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης για νομοσχέδιο αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage.


Ο Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη Συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, την οποία η Ελλάδα κήρυξε άκυρη και παράνομη.


Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το Ελληνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας είχε προηγουμένως εγκρίνει την απόκτηση δύο ακόμη UAV από το Ισραήλ σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.


Η κυβέρνηση της Ελλάδας ήρθε, επίσης, σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να κατασκευάσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη χώρα.


«Αξιοποιώντας το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας, τις ευρωπαϊκές ευκαιρίες χρηματοδότησης, την αμυντική  μας βιομηχανία και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύντομα θα έχουμε ελληνικά UAV», είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.


Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η Σχολή και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρότυπα, ένα μάλιστα δοκιμάστηκε αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλία, στην κεντρική Ελλάδα, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


news.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr