Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΥΠΕΞ Σκοπίων απαντά στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών για τη μακεδονική γλώσσαΔεκέμβριος 12, 2019. 22:14

Στον 21ο αιώνα, στην Ευρώπη, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην έκφραση του ατόμου είναι αδιαμφισβήτητο. 

Οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών, για να είναι φιλικές και στενές, προϋποθέτουν σεβασμό σε αυτό το δικαίωμα και την αξιοπρέπεια του άλλου, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ ως απάντηση στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών που αρνείται την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας.«Η μακεδονική γλώσσα είναι μία από τις νότιες σλαβικές γλώσσες. 

Η τυπική μακεδονική γλώσσα κωδικοποιήθηκε επισήμως τον Μάιο του 1945, με βάση τις ομιλούμενες μορφές της, στην τότε κεντρική περιοχή της Μακεδονίας. Ήταν μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ήταν παρούσα στα Ηνωμένα Έθνη από τη δεκαετία του ’70 του περασμένου αιώνα.


Η μακεδονική γλώσσα έχει τη δικής της ιστορική εξέλιξη και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα γλωσσολόγων.


Η ιστορική διαδικασία που ξεκινήσαμε με τη γειτονική Βουλγαρία πρέπει να οδηγήσει σε αληθινή προσέγγιση και φιλία, να διαλύσει τους φόβους και τις προκαταλήψεις, και αυτά προϋποθέτουν αμοιβαία αποδοχή.


Αποδοχή μιας περιόδου κοινής και αλληλένδετης ιστορίας που συνδέει το λαό της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και με το σημερινό μακεδονικό λαό που μιλάει μακεδονικά.


Για να πετύχει αυτή η διαδικασία, και οι δύο πλευρές χρειάζονται σοφία και λεπτότητα, μεγαλείο στην κατανόηση και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του άλλου. 

Είναι εύκολο να σπάσει κάτι, είναι όμως δύσκολο να το οικοδομήσουμε», έγραψε ο Ντιμίτροφ στο προφίλ του στο Facebook.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr