Βούλγαρος καθηγητής: Πρέπει να βοηθήσουμε τα Σκόπια να ξεκόψουν από την Γιουγκοσλαβία



Δεκέμβριος 31, 2019. 19:27

Ο Πλάμεν Παβλόφ, γνωστός καθηγητής ιστορίας, σχολιαστής και αρθρογράφος σχετικά με τα Σκόπια, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Fokus’ , τόνισε ότι η Βουλγαρία πρέπει να βοηθήσει τα Σκόπια να ξεκόψουν από την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία, που φαίνεται να έχει ισχυρή παρουσία στη χώρα.



«Πρέπει με κάθε τρόπο να παρακάμψουμε τις προσπάθειες των Σέρβων και των άλλων χωρών να τραβήξουν τα Σκόπια στη μεριά τους. Δεν είναι μόνο για το συμφέρον των Σκοπίων, αλλά είναι και αντίθετο με την υγιή λογική.


Υπάρχουν πολλά που πρέπει να καλύψουμε, θα το συνιστούσα στα μέσα ενημέρωσής μας. Μέχρι σήμερα τα εθνικά δίκτυα, BNT  και BNR δεν έχουν βρει μια φόρμουλα για να βρίσκονται ενεργά στα ερτζιανά των Σκοπίων.


Υπάρχουν ρυθμίσεις που το επιτρέπουν αυτό. Η έκκληση μου είναι προς το διευθυντή της βουλγαρικής ραδιοφωνίας, να εντείνουμε το διάλογο με τα εθνικά κανάλια των Σκοπίων. Δεν νομίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, άλλωστε δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό.
Επειδή είμαι πανεπιστημιακός λέκτορας στον τομέα, υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο συνεργασίας», δήλωσε ο καθηγητής Πλάμεν Παβλόφ.


Συνέχισε:


«Θα μπορούσαν να υπάρχουν ειδικές υποτροφίες, ειδικά ερευνητικά προγράμματα και κοινά σχέδια. Φυσικά, αν το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Είμαι βέβαιος ότι θα αναπτυχθεί, γιατί δεν υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο μεταξύ μας. Δεν υπάρχει, επίσης, ψυχολογικό εμπόδιο, ότι υπήρχε στο παρελθόν μπορεί να σβήσει με τις προσωπικές επαφές.


Μπορώ να δώσω ένα παράδειγμα με τη Ρουμανία. Συνεχίζει να χορηγεί υποτροφίες σε Μολδαβούς φοιτητές και μελετητές. Αυτό λιώνει πάρα πολύ τον πάγο. 
Εδώ, βλέπουμε τους Σλαβομακεδόνες να έχουν μεγαλύτερες σχέσεις με το Βελιγράδι, με το Ζάγκρεμπ και άλλα κέντρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, παρά με τη Σόφια.


Πρέπει να γίνουμε η ενεργός πλευρά εδώ, επειδή έχουμε πολύ μεγαλύτερο επιστημονικό δυναμικό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί», είπε.


focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr