Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Μυστική η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας- ΛιβύηςΔεκέμβριος 12, 2019. 19:40

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το μνημόνιο  Τουρκίας-Λιβύης και τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.Μαζί με το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, η Τουρκία και η  κυβέρνηση της Τρίπολης έχουν συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως μυστική, αφού δεν έχουν δημοσιευθεί λεπτομέρειες.


Η Αθήνα απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταδικάσει το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.


Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να ξεκινήσουν διάλογο.


Ο ΟΗΕ δεν παίρνει θέση σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο των κρατών μελών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Φαρχάν Χακ.


«Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς, όπως οι κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη συνεχούς διαλόγου για αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα».


Επιπλέον, ο Χακ είπε ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά.


Τον Νοέμβριο, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, υπέγραψαν συμφωνία που θα επιτρέψει την Άγκυρα να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το δημοσίευμα.


BGNES Agency


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr