Τα Σκόπια ένα χρόνο ως ‘Βόρεια Μακεδονία’- απολογισμός Σκοπιανών



Ιανουάριος 12, 2020. 20:42

Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έγινε  «της Βόρειας», αλλάζοντας το σύνταγμα του κράτους και συγχρόνως τελείωσε το πρόβλημα δεκαετιών με την Ελλάδα, που χρονολογείται από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ‘Μακεδονίας’ από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Οι πινακίδες στα σύνορα, τα έγγραφα, οι αναγραφές στα αγάλματα, οι πινακίδες στα αυτοκίνητα όλα έχουν αλλάξει.


Το κυβερνών κόμμα πιστεύει ότι η χώρα έχει κερδίσει πολλά και δεν έχει χάσει τίποτα. Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντάμιαν Μαντσέφσκι, αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη, οι ξένες και εγχώριες επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας αποτελούν μόνο ένα μέρος των ωφελημάτων που έχει καρπωθεί η χώρα.


«Το κύριο ζήτημα και η ώθηση που ενθάρρυνε όλους να επενδύσουν και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας ήταν, ακριβώς, η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος. Το μεγάλο όφελος είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο γάμος με το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι τελικά βάζουμε εγγύηση και σφραγίδα στα σύνορα,  ότι το κράτος μας ανήκει στην ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία.  Οι πολίτες δεν πρέπει, φυσικά,  να ανησυχούν για την περιουσία τους, τη ζωή και το μέλλον του κράτους », δήλωσε ο Ντάμιαν Μαντσέφσκι.


Από την άλλη πλευρά, η  κύρια αντιπολίτευση λέει ότι το κράτος δεν έχει θετικά οφέλη από την αλλαγή του ονόματος. Ο Ναούμ Στοϊλκόφσκι λέει, όταν το VMRO-DPMNE στην εξουσία, θα επανεξετάσει τη συμφωνία Πρεσπών.


 «Με τη Συμφωνία  των Πρεσπών, η χώρα έχει χάσει τη θεσμική της ταυτότητα, τέθηκαν σοβαρά ζητήματα από ιστορική και πολιτιστική άποψη και δεν έκανε κανένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εκτός αυτού, η βούληση των πολιτών με το δημοψήφισμα εξαφανίστηκε. Οι αρχές της δημοκρατίας στο κοινοβούλιο  της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» παραβιάστηκαν. Και η χώρα δέχθηκε τις πρακτικές της  δωροδοκίας από την σημερινή αποχωρούσα κυβέρνηση », δήλωσε ο Ναούμ Στοϊλκόφσκι - εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE.


Και οι αναλυτές βρίσκονται με διαφορετικές απόψεις. Ο Ρίστο Νικόφσκι λέει ότι το κράτος έκανε ιστορικές παραχωρήσεις αποκηρύσσοντας το λαό του και διαιρώντας τα έθνη (από τα οποία συνίσταται).


 «Η Συμφωνία των Πρεσπών στο κάτω-κάτω,  ήταν μια συμφωνία ηγετών που έφερε τη ‘Μακεδονία’ σε νέα θέση και χώρισε τους ‘Μακεδόνες’ ως λαό σε μόνιμη βάση, κάτι που θα χρειασθεί πολύ χρόνος για να ξεπεραστεί.


Αυτό είναι  μια αρνητική συνέπεια. Ενώ οι προσδοκίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πιθανότατα ένα θετικό βήμα, αλλά,  θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της ‘Μακεδονίας’, είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο αναλυτής Ρίστο Νικόφσκι.


Από την άλλη πλευρά, ο  Μίλοβαν Στεφανόφσκι λέει ότι αν η χώρα ήταν ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε η τρομοκρατία του Κουμάνοβο ( τα αιματηρά γεγονότα το 2015 με τους UCKάδες),  και η ασφάλεια του κράτους θα ήταν υψηλή.


«Εάν είχαμε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008, δεν θα γινόταν η τρομοκρατική δράση στο Κουμάνοβο. Θα είχε αποτραπεί. Όσο για την οικονομία, αυτή θα είχε άμεσο αποτέλεσμα με την ένταξή μας και θα φαινόταν η αξία της ένταξης μας στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε, δεν υπάρχει ομόλογος (οργανισμός) του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή είναι η ισχυρότερη πολιτική συμμαχία και πρέπει να είμαστε και εμείς στη λέσχη των ελίτ», είπε ο αναλυτής Μίλοβαν Στεφανόφσκι.



Στις 11 Ιανουαρίου 2019, με 81 ψήφους υπέρ και καμία αποχή, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ υιοθέτησε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπονται στη Συνθήκη των Πρεσπών, μετονομάζοντας το κράτος σε Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.


 Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μην εμποδίσει τη χώρα να προσχωρήσει σε διεθνείς οργανισμούς. Η επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα έχει εμποδίσει τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά η χώρα μας εξακολουθεί να περιμένει μια ημερομηνία για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ενώ, το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του ονόματος, η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά το πρωτόκολλο περιμένει ακόμα την υπογραφή της Ισπανίας για καταστεί επίσημα η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας το 30 μέλος της Συμμαχίας.


tv21.tv


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr