Δημόσια συζήτηση για την τυποποίηση της «μακεδονικής γλώσσας»




Ιανουάριος 9, 2020. 20:49

Σκόπια.

Το Ινστιτούτο (Σλαβο)Μακεδονικής Γλώσσας «Κάρστε Μισίρκοφ» έχει προγραμματίσει δημόσια συζήτηση στις 15 Ιανουαρίου για πρόταση τροποποίησης του νόμου για τη χρήση της σλαβομακεδονικής γλώσσας.


Η πρωτοβουλία είναι του Συμβουλίου Γλωσσών, σε συντονισμό με τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας & Επιστημών.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Λούντμιλ Σπάσοφ, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν νέο νόμο, επειδή ασχολείται με τη χρήση της τυποποιημένης  σλαβομακεδονικής γλώσσας στη χώρα και με διαφορετικό τρόπο.


Μεταξύ των σημαντικότερων καινοτομιών του προτεινόμενου νόμου είναι να αρχίσουν νέες διαλέξεις στο εξωτερικό και να ανανεωθούν οι υπάρχουσες, να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύνολο όλων των επιστημονικών ερευνών της σλαβομακεδονικής γλώσσας και να δημιουργηθεί Αρχή Επιθεώρησης που θα επιβλέπει τη χρήση της τυποποιημένης σλαβομακεδονικής γλώσσας, ως ένας ξεχωριστός θεσμός εντός του υπουργείου Πολιτισμού.


Προτείνεται, ακόμη, όλα τα πανεπιστήμια στη χώρα να έχουν μάθημα την  σλαβομακεδονική γλώσσα για δύο εξάμηνα και να δίνεται η δυνατότητα σε πολιτιστικά κέντρα των πρεσβειών στο εξωτερικό να διδάσκουν τη μακεδονική γλώσσα σε όσους ενδιαφέρονται για τη χώρα.


Η δημόσια συζήτηση που προγραμματίζεται την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου στις 11 το πρωί.


denesen.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr