«Πλωτό φράγμα για αντιμετώπιση των μεταναστών στο Αιγαίο δημιουργεί η Ελλάδα»



Ιανουάριος 29, 2020. 21:12

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα πλωτό φράγμα που θα εμποδίζει την πρόσβαση των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας, σημειώνει το αραβικό Sky News.



Το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας κάλεσε τους εργολάβους του ιδιωτικού τομέα να υποβάλουν τις προσφορές τους για την κατασκευή ενός κυλιόμενου φράχτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο των κρατικών προμηθειών.


Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που  έρχονται δια θαλάσσης στη Λέσβο και σε άλλα ανατολικά ελληνικά νησιά έχει προκαλέσει σοβαρό υπερπληθυσμό στα στρατόπεδα προσφύγων, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Οι πληροφορίες δείχνουν ότι το φράγμα θα είναι 50 εκατοστά πάνω από το νερό και θα σχεδιαστεί ώστε να φέρει έντονο φωτισμό.


Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας προσδιορίζει ότι το έργο θα κοστίσει 500 χιλιάδες ευρώ (550 χιλιάδες δολάρια), το οποίο περιλαμβάνει έξοδα συντήρησης για τέσσερα χρόνια.


Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο «πλωτός τοίχος» θα πρέπει να κατασκευαστεί με «μη στρατιωτικές προδιαγραφές και ειδικά χαρακτηριστικά για την υλοποίηση της αποστολής των ναυτιλιακών οργανισμών στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων».


«Η σύμβαση αυτή θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Άμυνας αλλά θα διατεθεί για πολιτική χρήση, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, διαδικασία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για την προμήθεια άλλου εξοπλισμού (για στρατόπεδα) που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες».


Πριν από έξι μήνες, η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα υποσχέθηκε να λάβει αυστηρότερη θέση σχετικά με την μεταναστευτική κρίση και σχεδιάζει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις κράτησης για τους μετανάστες, στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο και να επιταχύνει τις απελάσεις στην Τουρκία.


Σύμφωνα με τη συμφωνία μετανάστευσης του 2016 που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να σταματήσει τη μαζική μετακίνηση των μεταναστών στην Ευρώπη, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.


--
Α.Β.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr