Η Αλβανία απελαύνει Ιρανούς διπλωμάτες



Ιανουάριος 15, 2020. 17:05

Η Αλβανία χαρακτήρισε δύο Ιρανούς διπλωμάτες ως ‘persona non grata’ και τους προειδοποίησε να εγκαταλείψουν τη χώρα.



Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι διπλωμάτες ενήργησαν παραβιάζοντας το καθεστώς και τις αρχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις».


«Το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών αποφάσισε σήμερα οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αλβανία, κ. Μοχάμεντ Αλί Άρζ Πεϊμανεμάτι και ο κ. Σέγεντ Αχμάντ Χοσεΐνι Αλάστ να κηρυχθούν πρόσωπα ανεπιθύμητα , λόγω δραστηριοτήτων που έρχονται σε αντίθεση με το καθεστώς τους και τις αρχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Οι δύο εκπρόσωποι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν αμέσως την επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γκεντ Τσακάι.


Ο Μοχάμεντ Πεϊμανεμάτι είναι Σύμβουλος Γ΄ της ιρανικής πρεσβείας στα Τίρανα, ενώ ο Σέγεντ Αχμάντ Χοσεΐνι είναι πολιτιστικός ακόλουθος του Ιράν στην Αλβανία.


Τον Μάρτιο του 2018, ένας οργανισμός που αγωνίζεται να ανατρέψει το ιρανικό καθεστώς, που αποκαλείται ‘NCRI’(Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν) είχε καλέσει την αλβανική κυβέρνηση να απελάσει από την Αλβανία δύο Ιρανούς διπλωμάτες διαπιστευμένους στα Τίρανα, μεταξύ των οποίων ήταν ο πολιτιστικός ακόλουθος Σέγεντ Αχμάντ Χοσεΐνι Αλάστ. Το αίτημα βασίστηκε στο ψήφισμα της ΕΕ του Απριλίου 1997 σχετικά με την απέλαση Ιρανών κατασκόπων που έχουν διαπιστευθεί υπό διπλωματική κάλυψη.


Τον Δεκέμβριο του 2018, η Αλβανία απέλασε τον Ιρανό πρέσβη στα Τίρανα, τον Γκολάμχοσεΐν Μοχαμαντνία, για παράβαση της εθνικής ασφάλειας. Επίσης, ο Ιρανός διπλωμάτης Μοσταφά Ροουντάκι χαρακτηρίστηκε ως «non grata».


Ο πρώην πρέσβης κατηγορήθηκε από τους Μουτζαχεντίν (μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης)  που ζουν στην Αλβανία, ως πράκτορας των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η ζωή τους κινδυνεύει από τη δραστηριότητα των πρακτόρων του Ιράν στη χώρα. Η απόφαση επικροτήθηκε τότε, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.


shqiptarja.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr