Η Μάλτα προτείνει να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη




 Ιανουάριος 12, 2020. 18:55


Η κυβέρνηση της Μάλτας πρότεινε στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα φιλοξενίας των ειρηνευτικών συνομιλιών που στοχεύουν στην επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης στη Λιβύη.



«Η εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στη Λιβύη απαιτεί μια ολοκληρωμένη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την αποτελεσματική εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που εκδόθηκε το 2011", ανέφεραν οι Times of Malta την Κυριακή.


Η Μάλτα υπέβαλε προσφορά να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.


Η Μάλτα εξέφρασε την αντίθεσή της στις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη και ζήτησε ειρηνική λύση στη σύγκρουση, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης.


Αναμένεται ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής τις επόμενες εβδομάδες για να συνεχίσουν τη συζήτηση για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.


Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να καταστεί η Λιβύη «δεύτερη Συρία» εάν συνεχιστεί η στρατιωτική σύγκρουση.


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μίλησε νωρίτερα για μια συνεχιζόμενη προσπάθεια στην ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση στη Λιβύη.


Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία μετέβη στη Λιβύη, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ , και τον αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αρχιστράτηγο Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη.



alwasat.ly

--
Α.Β.


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr