Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για γρήγορη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη



Ιανουάριος 22, 2020. 19:59

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Τρίτη τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη να καταλήξουν σε «κατά το δυνατόν συντομότερη» κατάπαυση του πυρός, επιτρέποντας την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λιβύη.


«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν τα συμβαλλόμενα μέρη της Λιβύης να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στη στρατιωτική επιτροπή με τίτλο 5 + 5 προκειμένου να συνάψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με την αιγυπτιακή ‘Sorοuk News’ που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.


Διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Ρωσία ζήτησε να ενσωματωθεί αυτό το σχέδιο ψηφίσματος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου, χωρίς να προβλέπεται προς το παρόν μηχανισμός παρακολούθησης μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.


Στη ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συμβουλίου χαιρέτισαν τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου και οι διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει να συζητά για τα σχέδια ψηφίσματος στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.


Η στρατιωτική επιτροπή που συμφωνήθηκε να σχηματιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου θα αποτελείται από 5 αξιωματικούς που αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη και 5 αξιωματικούς που εκπροσωπούν τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό την ηγεσία του πολιτικού στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.


 Η αποστολή αυτής της επιτροπής, η οποία αναμένεται να συναντηθεί σύντομα, είναι να καθορίσει τους τρόπους και τους μηχανισμούς στον τομέα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της παύσης των εχθροπραξιών που ισχύουν μεταξύ των δύο μερών από τις 12 του μηνός, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ τους.


shorouknews.com
--
Α.Β.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr