Νετανιάχου και Μακρόν συζήτησαν την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη



Ιανουάριος 22, 2020. 20:14

 Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σήμερα «την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη» και συμφώνησαν «να ενταχθεί η Γαλλία στο Φόρουμ φυσικού αερίου που περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Παλαιστίνη», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Aki.



Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία:


 «Μόλις τελείωσα μια πολύ ενδιαφέρουσα, ζεστή και γόνιμη επαγγελματική συνάντηση με τον φίλο μου, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση αυτή κάλυψε πολλά θέματα, όπως το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, την Τουρκία, τη Λιβύη και άλλα θέματα. Συμφωνήσαμε να καθιερώσουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας που θα συνέχιζε τη συνεργασία μεταξύ μας για τα κοινά μας συμφέροντα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ και μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε πολύ σημαντικά πράγματα για την κρατική ασφάλεια».


«Το κλίμα της συνάντησης ήταν ζεστό και φιλικό», δήλωσε το γραφείο Τύπου του Νετανιάχου. 
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Πρόεδρο Macron να ενταχθεί στις πιέσεις και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν, με αφορμή τα μέτρα που έλαβε η Τεχεράνη στον πυρηνικό τομέα και τις επιθετικές ενέργειές της στην περιοχή.


«Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου μίλησε στον Πρόεδρο Μακρόν για την κατάσταση στο Λίβανο και για το σχέδιο κατασκευής πυραύλων ακριβείας από τη Χεζμπόλα».


Συζήτησαν επίσης με τον Πρόεδρο Μακρόν για τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Λιβύη με βάση την τουρκική παρέμβαση σε αυτήν.


Επισημαίνεται, επίσης,  ότι «ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισαν να ξεκινήσουν έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών για να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους και να επιτύχουν τους στόχους τους και σε περιφερειακά θέματα».


«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αίτημα του Γάλλου προέδρου να συμμετάσχει στο περιφερειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με τη συμμετοχή του Ισραήλ και το οποίο εργάζεται για την καθιέρωση περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ", ανέφερε το γραφείο Τύπου του Νετανιάχου.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr