Στον Βαρθολομαίο ο Ζάεφ - Το Αυτοκέφαλο της «Μακεδονικής Εκκλησίας»



Ιανουάριος 13, 2020. 18:15

Σκόπια/Κωνσταντινούπολη.

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Όλιβερ Σπασόφσκι.



Η επίσκεψη έγινε κατόπιν παλαιότερης πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, την περίοδο που ο Ζόραν Ζάεφ ήταν ακόμη πρωθυπουργός.


Ο Σπασόφσκι και ο Ζάεφ έδωσαν τα συγχαρητήρια τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και προσκάλεσαν τον Βαρθολομαίο να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και τους πιστούς, από τους οποίους ο Οικουμενικός Πατριάρχης απολαμβάνει μεγάλο σεβασμό, όπως σημειώνεται.


Η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της 'Μακεδονίας'- Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ενημερώθηκε για την επίσκεψη του Σπασόφσκι και του Ζάεφ στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την ευλόγησε.


Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Συνόδου,  μητροπολίτης Τιμόθεος εξέφρασε την προσδοκία ότι το θέμα της αυτοκέφαλης κατάστασης της μη αναγνωρισμένης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» θα συζητηθεί σε μία από τις συνόδους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται για την παροχή αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων, επιβεβαιώνεται από τον μητροπολίτη Τιμόθεο,  ο οποίος δήλωσε ότι είχε προφορική επιβεβαίωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι θα ασχοληθεί με το θέμα. 

Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι, στο πνεύμα της αγάπης και της ενότητας, εξετάζεται το αίτημα του επικεφαλής της «Ορθόδοξης  Μακεδονικής Εκκλησίας», Στέφαν, να την αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη.


Είναι αλήθεια, ότι η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» ενθαρρύνθηκε για την απόκτηση του τίτλου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Επιπλέον, μετά την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία διάκεινται θετικά και με συμπάθεια προς την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» και στην ανάγκη της καθιέρωσης ενός ειδικού καθεστώτος εκκλησίας έτσι που να λάβει μια σωστή θέση στην Ορθόδοξη Οικουμενική τάξη, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

kanal5.com.mk

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr