Λιβύη: Μεταφορά χρημάτων από τον Σάρατζ στην Τουρκία για να συγκρατήσει την τουρκική λίρα





Φεβρουάριος 8, 2020. 17:41

Ενώ έχουν παγώσει τα δισεκατομμύρια της Λιβύης που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2013, ειδικοί οικονομολόγοι της χώρας ξεκίνησαν μια προειδοποιητική καμπάνια να τερματισθεί η διαρροή χρημάτων της Λιβύης στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα, όταν ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Τρίπολης μεταφέρει χρήματα στην Τουρκία.



Στο πλαίσιο αυτό, ο Ραμζί Αγά, επικεφαλής της επιτροπής ρευστότητας στην κεντρική
τράπεζα της Λιβύης, αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα της Λιβύης στην Τρίπολη μεταβίβασε τις τελευταίες ημέρες 4 δισεκατομμύρια από τα μετρητά της στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ως εγγύηση χωρίς να κερδίσει απόδοση, προειδοποιώντας ότι υπάρχει νόμος που χρονολογείται από το 2013 για την πρόληψη των κακόβουλων συναλλαγών που εκδόθηκε από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο.


Η κατάθεση αυτή θα αυξήσει τα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο νόμισμα.


 Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και αυτή η εγγύηση θα αποτελέσει επίσης εγγύηση των συμφωνιών που συνάπτονται μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας.


 Δηλαδή, για την προμήθεια όπλων και θωρακισμένων οχημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εκτός από το κόστος θεραπείας των τραυματισμένων μαχητών, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων των τουρκικών εταιρειών που έχουν συμβάσεις έργων στη Λιβύη από τη διάρκεια του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι που σταμάτησε η εφαρμογή τους.


Μάλιστα, καταλήγει το δημοσίευμα, πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ζήτησε να αποζημιωθούν οι εταιρείες της χώρας του που είχαν συνάψει συμφωνίες από την εποχή Καντάφι…


libya24.tv

Α.Β.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr