Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020

«Φασιστικό το άγαλμα της Μητέρας Τερέζας στο κέντρο των Σκοπίων»


 
 Φωτο από την religija.mk

Φεβρουάριος 22, 2020. 09:17

Σκόπια.

Ο Μίροσλαβ Γκρέτσεφ, αρχιτέκτονας και σύμβουλος του υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι το άγαλμα της Μητέρας Τερέζας που θα ανεγερθεί στην πλατεία Μακεδονίας είναι ένα φασιστικό μνημείο, γράφει η Βέτσερ.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκρέτσεφ φιλοξενούμενος σε εκπομπή της Ελεύθερης Τηλεόρασης (Слободна ТВ) είπε ότι αυτό το μνημείο δεν έχει νόημα για αυτόν, επειδή ουσιαστικά είναι ένα φασιστικό μνημείο.


Ο Γκρέτσεφ είπε ότι όχι μόνο αυτό το μνημείο, αλλά και όλα τα αγάλματα του έργου «Σκόπια 2014» είναι μνημεία  υπέρ  μιας ακραίας εθνικιστικής και φασιστικής δικτατορίας.


Η Βέτσερ σημειώνει ότι  οι απόψεις του Γκρέτσεφ είναι κάτι περισσότερο από σκανδαλώδεις καθώς η Μητέρα Τερέζα έχει γίνει σεβαστή παγκοσμίως για την ανθρωπιστική της δουλειά και της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ η Καθολική Εκκλησία την έχει ανακηρύξει ως αγία.


Μάλιστα ο Πάπας στην επίσκεψή του στα Σκόπια είχε επισημάνει ότι ως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως κράτος για αυτήν τη μεγάλη γυναίκα.


Σημειώνεται ότι ο Μίροσλαβ Γκρέτσεφ είχε δηλώσει το 2017 ότι το ‘μακεδονικό έθνος’ και η ‘μακεδονική γλώσσα’ είναι δημιουργήματα της Γιουγκοσλαβίας.--