«Το Λούβρο παρουσιάζει τη Βουλγαρία ως Ευρωπαϊκή Τουρκία»



Φεβρουάριος 8, 2020. 09:05

«Μια σκανδαλώδης έκθεση παρουσιάζει τη Βουλγαρία ως ‘Ευρωπαϊκή Τουρκία’ στο Λούβρο», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.



Η ιδέα του Γάλλου επιμελητή της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν οι θρησκευτικές εικόνες της Βουλγαρίας στην ενότητα της Ισλαμικής Τέχνης.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Βουλγαρικής Ακαδημίας και με την ευκαιρία, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Βέζντι Ρασίντοφ έφυγε επειγόντως για τη γαλλική πρωτεύουσα.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βουλγαρία προετοιμάζεται για την εκδήλωση από το τέλος του περασμένου έτους. 

Το Ινστιτούτο Μελετών των Τεχνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών έγραψε επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού ζητώντας την αναθεώρηση και την αλλαγή της έννοιας της έκθεσης ώστε να μην παρουσιάζεται η χώρα με λανθασμένα στοιχεία.


Ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Μπιλ Μπάνοφ απάντησε μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας ότι «δεν πρέπει να είμαστε ξενοφοβικοί και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο εδώ».


Οι αντιδράσεις προήλθαν  από την ευαισθησία των Βουλγάρων στο θέμα της έκθεσης που πιστεύουν ότι οι χριστιανικές εικόνες  που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Βουλγαρίας κατά τους 15ο, 16ο και 17ο αιώνες τότε που υπήρχε οθωμανική κυριαρχία δεν μπορεί να εντάσσονται στην Ισλαμική Τέχνη της λεγόμενης «ευρωπαϊκής Τουρκίας», όπως σημειώνεται.


frognews.bg, uniconbg.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr