Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Το κοινοβούλιο της Συρίας ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων


 φωτό Sana

Η Λαϊκή Συνέλευση της Συρίας ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο

Φεβρουάριος 13, 2020. 20:24


Το κοινοβούλιο της Συρίας ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος που καταδικάζει την Αρμενική Γενοκτονία στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα, ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η Λαϊκή Συνέλευση της Συρίας (κοινοβούλιο) ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο, περιγράφοντας τη γενοκτονία ως «ένα από τα πιο άγρια ​​εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».


Η Ημέρα Μνήμης  της Αρμενικής Γενοκτονίας επισημαίνεται ετησίως στην Αρμενία στις 24 Απριλίου.


Την ημέρα εκείνη το 1915, οι απελάσεις της αρμενικής διανόησης ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη (Οθωμανική Αυτοκρατορία).


Ο όρος Αρμενική Γενοκτονία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις μαζικές απελάσεις και δολοφονίες Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918).


Η Τουρκία δεν δέχεται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» για αυτά που αποκαλεί «γεγονότα του 1915», λέγοντας ότι υπήρξε  αδελφοκτόνος  πόλεμος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τότε και όλες οι πλευρές είχαν πολλά θύματα.


 Η Άγκυρα άνοιξε τα οθωμανικά αρχεία της και κάλεσε τους ιστορικούς να τα μελετήσουν για να αναπτύξουν μια αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από έναν αιώνα.

 Η Τουρκία αντιδρά με έντονο ζήλο σε κάθε προσπάθεια αναγνώρισης του γεγονότος της γενοκτονίας των Αρμενίων.