Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

Έξι κέντρα ετοιμάζει η Αλβανία για 30 χιλιάδες μετανάστεςΜάρτιος 5, 2020. 15:52


Η Αλβανία προκειμένου να αντιμετωπίσει ως έκτακτη ανάγκη τη μεταναστευτική κρίση ετοιμάζει 6 κέντρα υποδοχής.Αξιόπιστες πηγές  αναφέρουν ότι τέσσερα θεσμικά όργανα στη χώρα συζητούν να αναλάβουν την ευθύνη μιας τέτοιας κατάστασης και σχεδιάζουν τα κέντρα υποδοχής, τα οποία ενδέχεται να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.


 Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, η κρατική αστυνομία, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Άμυνας ανέλαβαν καθήκοντα προκειμένου η Αλβανία να αντιμετωπίσει την κατάσταση της μεταναστευτικής κρίσης που αυτή τη στιγμή χτυπά στα τουρκοελληνικά σύνορα.


Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι συζητούνται προσφυγικά καταυλισμοί στο Ελμπασάν, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά και Λέζα.


Εκτιμάται ότι η ικανότητα υποδοχής στα 6 κέντρα θα είναι της τάξης των 30 χιλιάδων προσφύγων.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτοί οι χώροι υποδοχής έχουν ήδη αναγγελθεί και θα βρίσκονται στις συνοριακές διαβάσεις των συνόρων στην Κακαβιά, στο Ρίπς των Αγίων Σαράντα, Κιάφε Μπότε, Τρεις γέφυρες και Καπεστίτσα Κορυτσάς. Με άλλα λόγια σε όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων που συνδέουν την Αλβανία με την Ελλάδα.


Το σχέδιο που συζητείται περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιατρών και υλικοτεχνική υποστήριξη άλλων ιδρυμάτων.


--