Η Τρίπολη αντιδρά στις διπλωματικές σχέσεις της Συρίας με τον Χαλίφα Χαφτάρ



Μάρτιος 7, 2020. 19:57

Αντιπροσωπεία της προσωρινής κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, η οποία είναι πιστή στον αρχιστράτηγο Χαλίφα Χαφτάρ, επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα τη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και άλλους αξιωματούχους.



Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για διπλωματικές σχέσεις και άνοιγμα πρεσβειών και στις δύο χώρες και να επανακτήσουν τη συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.


Στην εξέλιξη αυτή, αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη και κατήγγειλε  την πράξη ως αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποχρεώνει τις χώρες να συνάπτουν σχέσεις με τα νόμιμα όργανα της Εθνικής Συμφωνίας και όχι την παράλληλη κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.


Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Επιτροπή Κυρώσεων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της Δαμασκού για την παράνομη αυτή πράξη, το άνοιγμα, δηλαδή, πρεσβείας σε μια παράνομη κυβέρνηση.


Όπως είναι γνωστό, η ισλαμική κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, ταυτιζόμενη με τη στάση της Τουρκίας.

--