Αμερικανός αναλυτής λέει ποιες συμφωνίες λειτουργούν στα Βαλκάνια και ποιες όχι




φωτό από το δημοσίευμα


Μάρτιος 8, 2020. 19:22


Οι συμφωνίες με βάση τα δικαιώματα, δουλεύουν, δεν δουλεύουν οι συμφωνίες με βάση το εδαφικό, είναι η άποψη του Αμερικανού αναλυτή Έντουαρτ Τζόζεφ.



Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής, διατύπωσε τη θέση ότι ο σκοπός της πρόσφατης συνάντησης στην Ουάσιγκτον μεταξύ των προέδρων Θάτσι και Βούτσιτς με τη μεσολάβηση του Ειδικού Απεσταλμένου για το διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινα, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ήταν να επιτευχθεί τελική συμφωνία, ίδια με εκείνη που συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Φεντερίκα Μογκερίνι.


Ο Γκρένελ αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις αυτές, τις αποκάλεσε ψευδείς και είπε ότι επί της παρουσίας του δεν έχει συζητηθεί ποτέ η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου. Χαρακτήρισε, μάλιστα, απερίσκεπτο τον Τζόζεφ.


Ο Τζόζεφ, όμως, υπερασπίστηκε τη θέση του, λέγοντας ότι με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, οι βαλκανικές συμφωνίες βασισμένες σε δικαιώματα έχουν δουλέψει, ενώ οι εδαφικές δεν έχουν, παραβάλλοντας το παράδειγμα της Συμφωνίας Ντέιτον.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πρίστινα και το Βελιγράδι μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να λειτουργεί και το μόνο που χρειάζεται η ηγεσία.


«Εδώ είναι αυτό που έχουμε μάθει. Οι βαλκανικές συμφωνίες βασισμένες στα δικαιώματα, όπως η Συμφωνίας της Αχρίδας (του 2001) και η Συμφωνία των Πρεσπών (το 2018) δουλεύουν. Συμφωνίες βασισμένες σε περιοχή, όπως η Ντέιτον, δεν λειτουργούν. Το Κόσοβο και η Σερβία μπορούν να έχουν μια συμφωνία που να δουλεύει. Το μόνο που χρειάζεται είναι ηγεσία», έγραψε.

--