Η απουσία των Αλβανών εργατών στην Ιταλία εκτίναξε τις τιμές φρούτων και λαχανικών



Μάιος 25, 2020. 16:33

Οι τιμές των φρούτων και λαχανικών στην Ιταλία έχουν αυξηθεί έως και 40 φορές περισσότερο από τον πληθωρισμό κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης, ως αποτέλεσμα της έλλειψης εποχιακών εργαζομένων από χώρες όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. 



Επισήμως, η τιμή των φρούτων έχει αυξηθεί κατά 3,7%, ενώ επίσημα ο πληθωρισμός μειώνεται κατά 0,1%.


Η Ένωση Συλλόγων Καταναλωτών και Προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ιταλία (CODACONS), μέσω μιας μελέτης, αναφέρει ότι για ορισμένα προϊόντα όπως καρότα, μπρόκολα ή κολοκυθάκια και πορτοκάλια, η αύξηση είναι από 40% σε 80%.
Όλη αυτή η κατάσταση βαρύνει πολύ τις τσέπες ιταλικής οικογένειας.  

Η  Εθνική Συνομοσπονδία Καλλιεργητών (Coldiretti), λέει ότι αυτή η σημαντική αύξηση των τιμών της αγοράς είναι άμεσο αποτέλεσμα της έλλειψης εποχιακών εργαζομένων και ελλείψεων στην κατά τόπο εργασίας.

 Πρακτικά στην Ιταλία δεν υπάρχει κανείς να προβεί σε συγκομιδή του προϊόντος. 

Η «Coldiretti», λέει ότι στην αγορά υπάρχει έλλειψη 200 ​​χιλιάδων εργατών μόνο σε αυτόν τον τομέα.


Το κλείσιμο των συνόρων προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλό κόστος όχι μόνο για τον τελικό καταναλωτή στην Ιταλία, αλλά και για εποχιακούς υπαλλήλους από την Αλβανία, οι οποίοι είναι αρκετές  χιλιάδες. 


Στις 3 Ιουνίου, η Ιταλία θα ανοίξει τα σύνορά της σε χώρες της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τους καλλιεργητές, αυτό δεν αρκεί για να καλύψει το κενό στην αγορά, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως Αλβανία ή Βόρεια Μακεδονία.




--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr