Γιατί δεν χρησιμοποιείται το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 στη Συρία;




Μάιος 13, 2020. 17:47

Ισραηλινή στρατιωτική έκθεση εντόπισε τρεις λόγους, με τους οποίους διευκρίνισε γιατί καμία μονάδα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300, που είχε παραδοθεί στη Συρία, δεν λειτούργησε παρά τις  διαδοχικές ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις στην επικράτεια της Συρίας.



Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα "Haaretz" έδειξε ότι έχουν περάσει 20 μήνες από την εγκατάσταση και τη λειτουργία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 στη Συρία, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε δεκάδες επιχειρήσεις που διείσδυσαν στα σύνορα και στόχευαν συριακούς και ιρανικούς στόχους και τη Χεζμπολάχ σε διάφορα εδάφη της επικράτειας της Συρίας. 

Ωστόσο, καμία από αυτές τις ρωσικές συστοιχίες δεν έχει ακόμη αντιταχθεί στα ισραηλινά αεροσκάφη.


Τα κουμπιά τα κρατούν οι Ρώσοι

ImageSat International – ISI (από το ισραηλινό δημοσίευμα)

Η έκθεση σημειώνει ότι ο πρώτος λόγος για τη μη χρήση ρωσικών πυραύλων είναι ότι οι συστοιχίες βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων συμβούλων και χειριστών, τους οποίους η έκθεση περιέγραψε ως "υπεύθυνους για όλα τα κουμπιά" παρά το τι έχει ανακοινωθεί ότι θα εκπαιδεύσει Σύρους στη Ρωσία για τη χρησιμοποίηση των  S-300.


Δεύτερος λόγος είναι ότι αυτοί οι Σύμβουλοι έχουν εντολές να μην επιτρέψουν στον στρατό της Συρίας να πυροδοτήσει πυραύλους.


Διπλό παιχνίδι


Η έκθεση τα βλέπει αυτά, όπως το περιέγραψε ως «πρόσθετα στοιχεία για το διπλό παιχνίδι που παίζει το Κρεμλίνο από το 2015, όταν ανέπτυξε χιλιάδες ρωσικές δυνάμεις, αεροπλάνα, αμυντικές συστοιχίες με τα πιο εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, σε μια προσπάθεια να σώσει το συριακό καθεστώς».


Στο πλαίσιο αυτού του διπλού παιχνιδιού, όπως περιγράφεται στην έκθεση η Μόσχα επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη Συρία, ενώ συγχρόνως σε αυτήν έχει την παρουσία του το Ιράν που συνεργάζεται με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς και η Χεζμπολάχ σε τακτικό επίπεδο ενάντια στο ISIS και τους αντάρτες, επίσης, (η Μόσχα) επιδιώκει να μειώσει την ισραηλινή παρέμβαση στη Συρία.


Έτσι, η Ρωσία κλείνει τα μάτια στις επιθέσεις του Ισραήλ ενθαρρύνοντας τακτικές εκστρατείες εναντίον του Ιράν στο συριακό έδαφος.


 Σύμφωνα με την έκθεση, η Μόσχα όπως και το Ισραήλ, θέλει να δει τις ιρανικές δυνάμεις, τις σιιτικές πολιτοφυλακές και τη Χεζμπολάχ να εγκαταλείπουν τη Συρία.


Τι γίνεται αν ο πύραυλος χάσει τον στόχο του;


Ο τρίτος λόγος που μέχρι στιγμής εμπόδισε την εκτόξευση των συστοιχιών S-300, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα είναι ο ρωσικός υπολογισμός της πιθανότητας ότι αυτοί οι πύραυλοι ενδέχεται να χάσουν τους στόχους τους. 


Στην περίπτωση που δεν επιτύχουν τους στόχους τους, αυτό θα θεωρηθεί ως τεχνολογική και επιχειρησιακή υπεροχή για το Ισραήλ και τη Δύση, γεγονός που θα υπονομεύσει την ικανότητα και την υπερηφάνεια που καυχιέται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας του.


Η έκθεση υπενθύμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια, και μετά την πρώτη επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο του 2013, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας έχουν πυροδοτήσει τουλάχιστον 700 πυραύλους σε ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα.


Αυτό δείχνει ότι οι Συριακές Αεροπορικές Δυνάμεις πυροδοτούν μεγάλο αριθμό πυραύλων σε κάθε αεροσκάφος επίθεσης, γνωρίζοντας ότι στην επικράτεια της Συρίας  δεν πυροδοτούνται μόνο πύραυλοι δικοί τους, αλλά στην ίδια αυτή επικράτεια πλεονάζουν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον του ISIS, καθώς και ρωσικά και τουρκικά αεροσκάφη.


Συντονισμός και επαλήθευση θέσεων


Η έκθεση κατέγραψε την ύπαρξη ενός συντονιστικού μηχανισμού, μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, ο οποίος νομιμοποιήθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2018.


Εκείνη την εποχή, μια συριακή συστοιχία άμυνας κατέρριψε ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο στην πορεία του προς τη ρωσική βάση Λατάκια της Συρίας.


Το συμβάν έγινε, όταν κατά λάθος οι Σύροι πυροδότησαν πυραύλους στα ισραηλινά αεροσκάφη που εμφανίστηκαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, ενώ μπροστά στην οθόνη τους εμφανίστηκε ξαφνικά το ρωσικό αεροσκάφος


Τότε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έκρυβε τα αεροπλάνα του πίσω από το ρωσικό αεροπλάνο με τη χρήση του ως «εναέριας ασπίδας».



Διευθέτηση ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων



Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έκθεση, η Μόσχα να εκμεταλλευτεί το περιστατικό και να επιβάλει έναν νέο μηχανισμό για τη διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ των ρωσικών και ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων, με στόχο την αύξηση του συντονισμού και την πρόληψη των αεροπορικών μαχών, καθώς και των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ισραηλινά αεροσκάφη.


Η Μόσχα χρησιμοποίησε επίσης το περιστατικό ως δικαιολογία για να προμηθεύσει το συριακό καθεστώς με πυραύλους επιφανείας-αέρος S-300, για τους οποίους η έκθεση αναφέρει ότι καμία από αυτές δεν χρησιμοποιήθηκε τους τελευταίους είκοσι μήνες.


Η έκθεση μεταδίδει την άποψη του ισραηλινού στρατού ότι η ευκαιρία αυτή ευνόησε στην απομάκρυνση του Ιράν από τη Συρία. 


Η Τεχεράνη μετέφερε ορισμένες από τις βάσεις της από τη Δαμασκό στα ανατολικά, κοντά στα ιρακινά σύνορα, προκειμένου να τις κρατήσει μακριά από το Ισραήλ και τις επιθέσεις του, ειδικά μετά την αποδυνάμωση της ιρανικής θέσης.







--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr