Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020

Μυστική Υπηρεσία Αλβανίας: Πως δουλεύουν οι εχθροί της χώρας

Ιούνιος 24, 2020. 20:11

Η Αλβανία συνεχίζει να είναι ένα αδύναμο κράτος, που δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στην ξένη προπαγάνδα. Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για την επιρροή της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και πολλών άλλων χωρών. Η Υπηρεσία Πληροφοριών – SHISH δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το 2019, όπου αναφέρει με λεπτομέρειες πως τα «εχθρικά κράτη» επηρεάζουν τη χώρα, γράφει η αλβανική εφημερίδα 'Sot'.«Οι υπηρεσίες πληροφοριών αντιτιθέμενων χωρών της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ενόψει των διαδικασιών ευρω-ολοκλήρωσης της περιοχής και της χώρας μας, συνεχίζουν τη συνεχή δραστηριότητά τους και με αυξανόμενες τάσεις σε στιγμές σημαντικών εξελίξεων που σχετίζονται με  τις διαδικασίες ολοκλήρωσης, αλλά και με διακρατικά προβλήματα.
 Εκτός από τις κλασικές μεθόδους συλλογής πληροφοριών, μέσω της εμπλοκής του προσωπικού ασφάλειας και υπηρεσιών πληροφοριών, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση και ένας συνδυασμός κλασικών και υβριδικών μεθόδων».


Οι Μέθοδοι

Όσον αφορά τις υβριδικές μεθόδους, η έκθεση της SHISH διευκρινίζει ότι αυτές οι μέθοδοι σχετίζονται με παραπληροφόρηση, προπαγάνδα, κυβερνο-επιθέσεις, κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο κ.λπ. 


«Οι υβριδικές δραστηριότητες στο σύνολό τους είναι ένας συνδυασμός κλειστών και ανοιχτών μεθόδων, συμβατικών και μη συμβατικών και περιλαμβάνουν την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, τις κυβερνοεπιθέσεις,  τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών μέσω παρεμβολών / πρόσβασης σε δίκτυα υπολογιστών σε δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, δραστηριότητες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο / Επηρεαστικές πληροφορίες και ψυχολογικές πράξεις, οικονομική πίεση », εξηγεί η έκθεση. Η SHISH τονίζει περαιτέρω στην έκθεση δραστηριοτήτων για το 2019 ότι ξένες χώρες, κυρίως εκείνες της Ευρωατλαντικής συμμαχίας, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υβριδικές μεθόδους για να θολώσουν τα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου. 

Η SHISH εξηγεί ότι εκτός από κρατικούς φορείς με τους οποίους προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει, υπάρχουν και μη κρατικοί φορείς που παίζουν τον ίδιο ρόλο, όπως τα μέσα ενημέρωσης και οι ΜΚΟ. 


«Εκτός από τη συνεχή παρουσία κλασικών μορφών κατασκοπείας, στρατολόγησης και πρόσβασης σε οντότητες και άτομα με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες και ευαίσθητες πληροφορίες, αυτή η υβριδική προσέγγιση περιλαμβάνει άλλα μέσα επιρροής, όπως η κίνηση πολιτικών κομμάτων με εθνικιστικές και εθνικές ατζέντες, ειδικούς ηγέτες τις δικές τους, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ΜΚΟ, ενώσεις φιλίας, επιχειρηματικές ομάδες, θρησκευτικές κοινότητες, συγκεκριμένες πύλες μέσων και διαδικτυακών μέσων, ερευνητικά ιδρύματα, ομάδες θαυμαστών και κλαμπ κ.λπ. 


Οι προσπάθειες για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της περιοχής αποσκοπούν σε μακροπρόθεσμους γεωοικονομικούς στόχους και στην αύξηση της οικονομικής αλληλεξάρτησης. που θα επέφερε επίσης διαμορφώσεις πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας δεν αποκλείεται», αναφέρει η έκθεση.


Δραστηριότητες που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της Αλβανίας


Η έκθεση SHISH για το 2019 διευκρινίζει περαιτέρω τις λεπτομέρειες σχετικά με τις υβριδικές δραστηριότητες με τις μεθόδους που οι αντίπαλες χώρες επιλέγουν να αποσταθεροποιήσουν μια άλλη χώρα, στην περίπτωση αυτή  την Αλβανία.


 Η  Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών- SHISH αναφέρει στην έκθεση ότι αυτές οι δραστηριότητες χρησιμοποιούνται κυρίως για πολιτικούς και γεωπολιτικούς σκοπούς. 
Η έκθεση δείχνει περαιτέρω πώς οι απειλές υβριδικής φύσης έχουν λάβει άλλη διάσταση.


 «Οι υβριδικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται για ορισμένους πολιτικούς / γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς σκοπούς και ο κύριος στόχος τους είναι να προκαλέσουν αστάθεια σε ένα εχθρικό κράτος, πολιτική και οικονομική εξάρτηση. 

Απειλές υβριδικής φύσης έχουν λάβει μια άλλη διάσταση που, σε κλίμακα, θα αντικαταστήσουν τις κλασικές μεθόδους συλλογής πληροφοριών, που ευνοούνται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών, με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών, τη δυνατότητα διανομής σε ένα ευρύτερο κοινό και μεγαλύτερο αντίκτυπο», αναφέρεται στην έκθεση της SHISH. 


Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι τα αντιτιθέμενα κράτη προετοιμάζουν σχέδια για την υλοποίηση υβριδικών δραστηριοτήτων βάσει της συγκεκριμένης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης μιας δεδομένης χώρας.
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr