Οι Αλβανοί πράκτορες μπορούν να έχουν διπλή ταυτότητα, διαβατήρια





Ιούνιος 9, 2020. 08:46

Οι πράκτορες των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών (SHISH) θα μπορούν να έχουν δύο ονόματα με τα ανάλογα κρατικά έγγραφα, αυτό αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα.

 Σύμφωνα με αυτό:


Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα της Υπηρεσίας Πληροφοριών να εκδίδει μυστική ταυτότητα στους πράκτορες που διεισδύουν για να ερευνήσουν τρομοκρατικές ομάδες, λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών.


Το προσχέδιο που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει επίσης ανταμοιβή για μέντορες που εκπαιδεύουν νέους υπαλλήλους.


 Σε περίπτωση που οι πράκτορες εγκαταλείψουν την SHISH μετά από εκπαίδευση που έλαβαν πηγαίνουν σε μια άλλη εργασία, το προσχέδιο νόμου τους υποχρεώνει να πληρώσουν όλα τα οικονομικά έξοδα της εξειδίκευσης τους.


Στην κατηγορία  των δημοσίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πληροφοριών- SHISH, θα εκδίδεται από κράτος διπλή ταυτότητα για τη συμμετοχή τους σε ειδικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στη συλλογή δεδομένων για τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών και εγκλήματα που παραβιάζουν την εθνική ασφάλεια.


Το σχέδιο νόμου έχει υποβληθεί από την Αλβανική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο για έγκριση και αναφέρει ότι οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό, τη διατήρηση και τη χρήση διπλής ταυτότητας θα καθοριστούν με κοινή οδηγία του διευθυντή της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Υπουργού Εσωτερικών.


Το σχέδιο που κατέθεσε το Συμβούλιο Υπουργών προτείνει τη ρύθμιση της οικονομικής μεταχείρισης για 44 υπαλλήλους  της SHISH, οι οποίοι θα αποζημιωθούν οικονομικά για ταξίδια και στέγαση αφού διοριστούν σε θέσεις εκτός των πόλεων όπου κατοικούν.


Αυτή η νομική αλλαγή σύμφωνα με την έκθεση επιλύει την προβληματική κατάσταση που δημιουργείται συχνά όταν οι υπάλληλοι παραιτούνται λόγω οικονομικών δυσκολιών που δημιουργούνται από τη δέσμευσή τους να εργαστούν εκτός σπιτιού.


Ένα άλλο σημείο που εξετάζεται στο προσχέδιο είναι η ανταμοιβή για μέντορες, παλιούς υπαλλήλους SHISH που εκπαιδεύουν και μεταφέρουν το επάγγελμα σε νέους προσλήψεις στη μυστική υπηρεσία.


 «Ο ρόλος του μέντορα στην Υπηρεσία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχεια της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών, καθώς η εργασία στο SHISH είναι ένα επάγγελμα που δεν μπορεί να αυτοδίδακτος ή να αποκτήσει μέσω της σχολικής εκπαίδευσης»,  τονίζεται στην έκθεση του σχεδίου νόμου.


Μια άλλη διαφορά είναι αυτή της κατάρτισης των εργαζομένων. 


Η SHISH ζήτησε να καθορίζεται από το νόμο η υποχρέωση των αντιπροσώπων να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους εντός της υπηρεσίας για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά από κάθε εξειδίκευση.


Αντίθετα, λόγω των περιπτώσεων όπου οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει άλλες εργασίες μετά την εκπαίδευση από το SHISH, το προσχέδιο ορίζει ότι πρέπει να επιστρέψουν όλα τα έξοδα που πραγματοποίησε η μυστική υπηρεσία για την εξειδίκευσή τους, όπως γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr