Χουλουσί Ακάρ στο BBC, αναφέρθηκε σε Γαλλία, Λιβύη και ελληνικά νησιά



Ιούλιος 6, 2020. 17:06

Ο υπουργός εθνικής άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απάντησε σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Όρλα Γκουερίν από το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης- BBC για την αεροπορική βάση στη Μισράτα της Λιβύης και το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως σημειώνει το Cnn Turk.


Ο Akar είπε ότι η υποστήριξη της Γαλλίας προς τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη δεν συμμορφώθηκε με τη συμμαχία και για να αντισταθμίσει τα πολιτικά λάθη της, η  Γαλλία ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένταση με την Τουρκία.


Μιλώντας για το περιστατικό που ένα γαλλικό πλοίο παρενοχλήθηκε από το τουρκικό ναυτικό ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν παρενοχλήσαμε το γαλλικό πλοίο. Το γαλλικό πλοίο παρεμβαίνοντας με ταχύτητα 20 κόμβων στη συνοδεία τριών πλοίων μας έκανε επικίνδυνους ελιγμούς», πρόσθεσε ότι τα γεγονότα θα αποκαλυφθούν από το ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.


Ο Ακάρ απάντησε για τα σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη, λέγοντας ότι οι δύο λαοί έχουν κοινό παρελθόν 500 ετών, κοινές αξίες και ιστορία «θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί τους σε αυτές τις δύσκολες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Ακάρ, συνέχισε λέγοντας ότι όταν ορισμένες χώρες διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι αντίθετες με τα δικά τους συμφέροντα, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΤΟ ως όχημα (ως εργαλείο).


Αναφερόμενος στις εντάσεις στο Αιγαίο, ο Ακάρ δήλωσε στο BBC: Η Συμφωνία της Λωζάννης λέει ότι 23 νησιά δεν μπορούν να οπλιστούν. Αλλά 16 από αυτά τα νησιά είναι οπλισμένα από τον γείτονά μας». Επέκρινε, μάλιστα, τους Έλληνες αξιωματικούς για υπερβολικές τελετές και επισκέψεις σε ορισμένες βραχονησίδες, όπως σημειώνεται.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr